Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

"Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών"

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα 28/07/2009
Με τις ευλογίες του Υπουργείου
οι αυξήσεις των εισιτηρίων στα επιδοτούμενα
ακτοπλοϊκά δρομολόγια των Κυκλάδων
Αποκαλυπτική υπήρξε η απάντηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σε Ερώτησή μου σχετική με τις υπέρογκες αυξήσεις των ναύλων στα επιδοτούμενα δρομολόγια της ενδοεπικοινωνίας που εκτελούνται από τα ταχύπλοα Αίολος Κεντέρης Ι και ΙΙ.
Το Υπουργείο κάνει γνωστό ότι με Υπουργική Απόφαση του 2008 παρέχεται η δυνατότητα στα ταχύπλοα πλοία ηλικίας μικρότερης των 10 ετών να καθορίζουν τιμή εισιτηρίου διπλάσια από αυτή που εισπράττουν τα συμβατικά πλοία άνω των 10 ετών.
Επιπροσθέτως, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (δηλ. επιδοτούμενες δρομολογιακές γραμμές), ο χρόνος διαρκείας ισχύος τους δεν έχει ακόμη καθοριστεί.
Επομένως, μέχρι σήμερα και πάντα με βάση τα κείμενα των συμβάσεων που μου απέστειλε το Υπουργείο δεν έχει διασφαλιστεί η μακροχρόνια εξυπηρέτηση της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων από τα συγκεκριμένα πλοία.
Συμπερασματικά, με βάση την απάντηση του Υπουργείου μπορούμε να ισχυριστούμε ότι: τα πλοία ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι ΚΑΙ ΙΙ εισπράττουν -με την άδεια του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής- διπλάσιο ναύλο από τα συμβατικά πλοία με μόνο το κριτήριο της ηλικίας. Δεν μας διευκρινίζει το Υπουργείο με ποια ταχύτητα υποχρεούνται να πλέουν, αφού χαρακτηρίζονται από τις συμβάσεις ως ταχύπλοα, ούτε βεβαίως αναφέρεται στην διαδικασία ελέγχου τήρησης των συμβατικών τους υποχρεώσεων.
Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουμε ότι τα δύο κατ’ όνομα ταχύπλοα τα οποία επιδοτούνται γενναία για την εκτέλεση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων αναπτύσσουν ταχύτητες συμβατικών πλοίων και εισπράττουν διπλάσια τιμή εισιτηρίου από τα συμβατικά πλοία.
Η κατάσταση αυτή δικαίως έχει εξοργίσει τους Κυκλαδίτες, που για μια ακόμη φορά διαπιστώνουν ότι η δεξιά κυβέρνηση, οι κυβερνητικοί Βουλευτές και οι γαλάζιοι κομματικοί παράγοντες μας εμπαίζουν.
Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης Καραμανλή ήταν και παραμένει η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εφοπλιστών. Δεν της αρκεί ότι τους αμείβει πλουσιοπάροχα από τον κρατικό προϋπολογισμό με τις επιδοτήσεις των άγονων γραμμών, τους επιτρέπει ταυτόχρονα να εισπράττουν υπέρογκα ναύλα από τους επιβάτες χωρίς να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες.
Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η Κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μας κάνει χάρη ούτε αυτή ούτε βεβαίως οι εφοπλιστές.
Χωρίς καθυστέρηση το Υπουργείο οφείλει να επιβάλει και ταυτόχρονα να ελέγχει διαρκώς την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών που εκτελούν τα επιδοτούμενα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια.
Σε διαφορετική περίπτωση η πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής ενδοεπικοινωνίας θα καταντήσει ένα κακόγουστο κυβερνητικό προπαγανδιστικό παραμύθι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: