Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

"Η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει υποκαταστήσει την πολιτική με την επικοινωνία"

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Αθήνα 29/07/2009
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των Κυκλαδιτών
σε ότι αφόρα τις υπηρεσίες Υγείας στα νησιά μας
Άγνοια και έκπληξη εξέφρασε δημοσίως ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, όταν σε πρόσφατη επίσκεψη του στην Τήνο ήρθε αντιμέτωπος με διαμαρτυρόμενους πολίτες του νησιού, που του κατήγγειλαν το απαράδεκτο καθεστώς διακομιδής ασθενών με ψαροκάικα. «Πρώτη φορά το ακούω αυτό» δήλωσε δήθεν οργισμένος ο Υπουργός και δεσμεύτηκε ότι η κατάσταση αυτή δεν θα συνεχιστεί.
Οποία υποκρισία και προσβολή της νοημοσύνης και της αξιοπρέπειάς μας. Χιλιάδες διαμαρτυρίες, εκατοντάδες Ερωτήσεις και Αναφορές στη Βουλή, δεκάδες δημοσιεύματα και αναφορές στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης για το τριτοκοσμικό καθεστώς των διακομιδών στις Κυκλάδες και ο Υπουργός μας «δουλεύει» ανερυθρίαστα και ξεδιάντροπα, ισχυριζόμενος ότι αγνοεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Ήταν ο ίδιος Υπουργός που πριν από ένα χρόνο σε ιατρικό συνέδριο στην Νάξο δεσμεύονταν ότι στα μέσα του 2009 το ΕΚΑΒ θα διέθετε σύγχρονα πτητικά μέσα και έξι(6) πλωτά σκάφη πλήρως εξοπλισμένα για την πραγματοποίηση διακομιδών με ταχύτητα και ασφάλεια.
Παρά τις δεσμεύσεις του κ. Αβραμόπουλου οι διακομιδές ασθενών στις Κυκλάδες διενεργούνται σε μεγάλο βαθμό από το ίδιο πάντα αλιευτικό σκάφος.
Τα ποσά που έχει καταβάλει το Δημόσιο στον πλοιοκτήτη του αλιευτικού ως νόμιμη αποζημίωση για τις διακομιδές τα έτη 2008 και 2009 ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ.
Επιχειρηματικά σκεπτόμενος ο εν λόγω ιδιοκτήτης και αξιοποιώντας την ανικανότητα και την ύποπτη αδράνεια του κράτους προχωρεί στην αγορά μεγαλύτερου σκάφους, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση διακομιδών που παρουσιάζεται στις Κυκλάδες!!!
Και ενώ η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας στις Κυκλάδες χειροτερεύει, οι ελλείψεις σε προσωπικό αυξάνονται, οι εφημερίες των γιατρών δεν πληρώνονται στο σύνολο τους, οι νέοι Οργανισμοί των νησιωτικών υγειονομικών μονάδων μουχλιάζουν στα συρτάρια του Υπουργείου, τα «γαλάζια» στελέχη συγχαίρουν εαυτούς και αλλήλους για τις επιτυχίες τους και τα έργα τους στον τομέα της Υγείας.
Έχουμε χάσει την αρίθμηση των ανακοινώσεων και των δελτίων τύπου με τα οποία γαλάζιοι Βουλευτές, κυβερνητικοί παράγοντες και κομματικά στελέχη εξαγγέλλουν με πανηγυρικό τρόπο την προμήθεια νέων ασθενοφόρων και την τοποθέτηση προσωπικού του ΕΚΑΒ στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία των νησιών μας.
Για να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση διευκρινίζουμε τα εξής:
Τα νέα ασθενοφόρα που στάλθηκαν σε Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία των νησιών μας σε αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων είναι δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ εάν και όταν έρθουν στα νησιά μας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία θα αντικαταστήσουν αυτούς που υπηρετούν σήμερα στις μονάδες υγείας και έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις μετάθεσης.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε την σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και στους εργαζόμενους αντιστοίχων ειδικοτήτων που υπηρετούν στις νησιωτικές μονάδες υγείας, εξαιτίας του διαφορετικού εργασιακού καθεστώτος που απολαμβάνουν οι εκαβίτες σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας των Νησιών μας.
Σε αυτά τα προβλήματα καθώς και στο μείζον πρόβλημα των έγκαιρων και ασφαλών διακομιδών με πλωτά και πτητικά μέσα, η κυβέρνηση δεν δίνει καμία απάντηση.
Η προστασία της Υγείας των νησιωτών συνιστά άμεση προτεραιότητα και απαιτεί την εφαρμογή σύγχρονων και αποτελεσματικών πολιτικών. Με επικοινωνιακά τερτίπια και ημίμετρα δεν αναβαθμίζονται οι υπηρεσίες Υγείας.
Δυστυχώς για τις Κυκλάδες και στον τομέα της Υγείας η Κυβέρνηση Καραμανλή έχει υποκαταστήσει την πολιτική με την επικοινωνία. Η ανάγκη για την εφαρμογή ενός νέου νησιωτικού ΕΣΥ προβάλει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Το ΠΑΣΟΚ, στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, έχει αναλάβει σαφείς δεσμεύσεις για την εκπόνηση και εφαρμογή ειδικών νησιωτικών πολιτικών, που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της Υγείας στα νησιά και θα παγιώνουν το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: