Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

Συνέντευξη Γ. Βρούτση στον "Παριανό Λόγο"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 10 Ιουλίου 2009
Συνέντευξη στο Δημοσιογράφο Δ. Αρκουλή
και την εφημερίδα «Παριανός Λόγος»
Η εφημερίδα «Παριανός Λόγος» απευθύνθηκε στον βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βρούτση και του έθεσε ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας καθώς και να σχολιάσει την επίθεση του βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Π. Ρήγα.

- Δύσκολή χρονιά για την τουριστική κίνηση των Κυκλάδων.
Ποια είναι η εκτίμηση σας;
"Είναι πράγματι μια δύσκολη χρονιά. Η Κυβέρνηση απέδειξε όμως πως έχει αντανακλαστικά. Με συγκεκριμένα μέτρα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού κλάδου, που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στη διεθνή οικονομική κρίση. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τις τουριστικές επιχειρήσεις των νησιών μας με μοναδικό στόχο να τους στηρίξουμε λαμβάνοντας κάθε δυνατό μέτρο. Δεν μείναμε απαθείς. Πήραμε πολλά και γενναία μέτρα με στόχο, η Ελλάδα και οι Κυκλάδες ,να περάσουν την κρίση με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Μειώσαμε το τέλος παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5 % για τα τουριστικά καταλύματα. Αυξήσαμε για το έτος 2009 κατά 50% τη δημόσια δαπάνη για την παγκόσμια διαφημιστική καμπάνια της χώρας. Φροντίσαμε για την απασχόληση των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο δαπανώντας 50 εκατ. ευρώ κρατώντας και τις επιχειρήσεις ανοικτές αλλά και τους εργαζομένους σε απασχόληση. Επίσης, η εργατική εστία αύξησε τον αριθμό των προγραμμάτων για τον κοινωνικό τουρισμό κατά 44,3% έναντι αυτού του 2008. Μειώθηκε για το 2009 και το 2010 ο συντελεστής του ΕΤΑΚ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Αναστείλαμε τα τέλη προσγείωσης στα αεροδρόμια για την περίοδο από Απρίλιο έως Σεπτέμβριο. Ένα σημαντικό μέτρο που αποτελεί κίνητρο για τους tour operators όλου του κόσμου να επιλέξουν την πατρίδα μας ως τουριστικό προορισμό. Επίσης, ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή νόμο για την λειτουργική τακτοποίηση των τουριστικών καταλυμάτων και των πισινών με στόχο την ασφάλεια, την ποιότητα και την υγιεινή στις τουριστικές μας επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα απ’ ότι φαίνεται ο τουρισμός στις Κυκλάδες κρατάει, οι μετρήσεις δείχνουν ότι ο απολογισμός στο τέλος της περιόδου θα είναι θετικός. Ευτυχώς όλοι εκείνοι που μέχρι σήμερα έσπερναν τον πανικό και μιλούσαν για καταστροφή διαψεύδονται. Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τον τουρισμό μας, κρίσιμη παράμετρος αποτελεί η συνένωση όλων των δυνάμεων. Δυστυχώς για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τα στελέχη του θα ένιωθαν ικανοποιημένα αν πράγματι είχε επέλθει καταστροφή. Αυτό δεν αποτελεί πολιτική εκτίμηση ούτε και αντιπολιτευτική στάση, το αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα, οι ίδιες τους οι πράξεις. Δεν στήριξαν καμία νομοθετική πρωτοβουλία για τον τουρισμό, δεν πρότειναν τίποτα, μόνο άναρθρες κραυγές και συνθήματα, μόνο απαισιοδοξία και καταστροφολογία. Ευτυχώς για την Ελλάδα και τον τουρισμό μας, τη δύσκολη αυτή περίοδο βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας η Νέα Δημοκρατία.
Πέρα όμως από τα συγκεκριμένα μέτρα που πραγματοποιήθηκαν ή βρίσκονται σε εξέλιξη, θέλω να τονίσω ότι η δύναμη του τουρισμού στις Κυκλάδες είναι οι ίδιοι οι Κυκλαδίτες. Όλοι οφείλουμε και μπορούμε να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν. Το πανέμορφο και μοναδικό τοπίο, το χαμόγελο, η ευγένεια, η ζεστή φιλοξενία μας , αλλά και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι η καλύτερη διαφήμιση για τον τόπο μας, είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα".


- Κύριε Βρούτση. Πρόσφατα με δελτίο τύπου σας ανακοινώσατε ότι εγκρίθηκε από τον Ο.Σ.Κ. η προγραμματική σύμβαση για δύο κλειστά γυμναστήρια σε Πάρο και Νάξο αντίστοιχα. Επίσης ότι είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και ότι σε φυσιολογικές συνθήκες η ολοκλήρωσή τους θα γίνει μέχρι τέλος του 2010 με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχία Κυκλάδων. Στην ίδια ερώτηση ο Νομάρχης Κυκλάδων δηλώνει άγνοια αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα γίνει τίποτα.
"Ο κ. Μπάιλας γνωρίζει πιο καλά απ΄ τον καθένα ότι με κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία οι πόροι που απέκτησε η Νομαρχία Κυκλάδων, όχι μόνο έδωσαν ζωή και προοπτική στο θεσμό αλλά το σημαντικότερο είναι με τους πόρους που απέκτησε η Νομαρχία από το 2005 και μετά μπορεί να κάνει για πρώτη φορά αναπτυξιακά έργα. Συγκεκριμένα, οι πόροι για τη Νομαρχία Κυκλάδων το 2004 ήταν περίπου 1.300.000,00 ευρώ, πόροι που έφταναν ίσα-ίσα για την πληρωμή των μισθών των υπαλλήλων. Σήμερα οι πόροι ξεπερνούν τα 10.000.000,00 ευρώ. Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση δεν έκανε ποτέ διάκριση όπως το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κατανομή των πόρων, με βάση την πολιτική ταυτότητα του Νομάρχη. Αντίθετα ψήφισε ένα σύγχρονο νόμο που με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα κάνει την κατανομή σε όλες τις νομαρχίες της Ελλάδος με βάση αδιαμφισβήτητα κριτήρια. Όσον αφορά τα δύο κλειστά γυμναστήρια στην Πάρο και Νάξο, όχι μόνο δεν είναι εξαγγελίες αλλά συγκεκριμένα πλέον έργα που έφτασαν στη φάση της υλοποίησης. Και για τα δύο γυμναστήρια οι πόροι διασφαλίστηκαν απόλυτα. Ο Ο.Σ.Κ. με την πρόσφατη απόφαση του στις 17 Ιουλίου 2009 ,ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τη Νομαρχία Κυκλάδων. Λυπάμαι αλλά είμαι υποχρεωμένος να διαψεύσω τα «περί άγνοιας» διότι τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2009 στο Κουφονήσι όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Νομαρχιακού συμβουλίου παρόντος του Νομάρχη, εγκρίθηκε να γίνει προγραμματική σύμβαση για τα δύο έργα με την κυβέρνηση και συγκεκριμένα με τον Ο.Σ.Κ. . Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει για ακόμη μία φορά την ιδιαίτερη προτεραιότητα που δίνει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων των νησιών μας, με τη δημιουργία περισσοτέρων υποδομών άθλησης. Από εδώ και πέρα ο χρόνος υλοποίησης των έργων εξαρτάται απόλυτα από τη ταχύτητα ανταπόκρισης της Νομαρχίας. Τα χρήματα υπάρχουν και είναι άμεσα διαθέσιμα για την κατασκευή αυτών των δύο σημαντικών έργων".

- Στις 26 Ιουνίου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Παναγιώτης Ρήγας σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι τόσο εσείς όσο και η συνάδελφός σας ανταγωνίζεστε μεταξύ σας για το ποιος θα ανακοινώσει πρώτος τα «δωράκια» που προτίθεται να κάνει η... καλή Κυβέρνηση Καραμανλή στα νησιά μας. Κύριε Βρούτση τί απαντάτε στην τοποθέτηση αυτή του κ. Ρήγα και σε όσα άλλα ακόμα είπε;
"Δεν νομίζω ότι χρειάζομαι την άδεια του κ. Ρήγα για να ενημερώνω τους Κυκλαδίτες για τις δράσεις μου και για το κυβερνητικό έργο που πραγματοποιείται στα νησιά μας.
Είναι γνωστός ο βίος και η πολιτεία του κ. Ρήγα και απ’ ότι αντιλαμβάνομαι η τελευταία ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει πλήρως την ψυχραιμία του. Η μοναδική προσφορά του προς στο τόπο μας είναι ανακοινώσεις γεμάτες «αμπελοφιλοσοφίες», ειρωνεία και ύβρεις. Δυστυχώς, καμία πρόταση, κανένα όραμα για τις Κυκλάδες. Αντί να επικροτήσει την πρόσθετη χρηματοδότηση που εξασφάλισα μαζί με το Δήμαρχο Τήνου για την νέα μονάδα αφαλάτωσης, θεώρησε σκόπιμο να μας υπενθυμίσει πως έρχεται το ΠΑ.ΣΟ.Κ. . Άλλωστε το επαναλαμβάνει επί πέντε χρόνια και θα το επαναλαμβάνει για πολύ ακόμη. Θεωρώ όμως θράσος, που ξεπερνάει κάθε όριο, να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας για τον ανταγωνισμό των βουλευτών της. Στο μόνο που έχει δίκιο είναι ότι ο ίδιος φρόντισε , φτιάχνοντας το ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Ν. Κυκλάδων να μην έχει κανένα ανταγωνισμό.
Η ιδιαιτερότητα του Ν. Κυκλάδων χρειάζεται πολιτικούς με όραμα, δράση και αντανακλαστικά. Απ’ ότι φαίνεται αν και πέρασαν αρκετά χρόνια ο κ. Ρήγας είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στις ανάγκες της νέας του πατρίδας".


- Πως βλέπετε την πορεία της Κυβέρνησης, μετά από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;
"Πιστεύω πως δεν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές. Τις έχασε η Νέα Δημοκρατία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως έγιναν λάθη και υπήρξαν συμπεριφορές στελεχών μας «ξένες» προς τις αξίες της παράταξής μας. Γεγονότα που απογοήτευσαν και πίκραναν μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων μας. Κατά την άποψη μου πρέπει να στραφούμε με μεγαλύτερη συνέπεια στην ουσία της πολιτικής, θέτοντας στο περιθώριο στρατηγικές που πηγάζουν από την αγωνία ορισμένων για το «φαίνεσθαι» και την επικοινωνία. Οι πολίτες με το δίκιο τους απαιτούν από την Κυβέρνηση μεγαλύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. Αυτή η επιλογή άλλωστε είναι η μόνη που μπορεί να θωρακίσει την οικονομία της χώρας, αλλά και να καταστήσει πιο αξιόπιστο το χώρο της πολιτικής, οδηγώντας την πατρίδα μας και τις Κυκλάδες στο μέλλον που τους αξίζούν. Είμαι βέβαιος πως οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν γρήγορα και η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει και τις επόμενες εκλογές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: