ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(Νομαρχιακό συμβούλιο 30/7/09:Παρά την προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών, ενισχύθηκε
η αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των αυθαιρέτων)
Στη συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου στις 30/7/09, ο εκπρόσωπος μας Νίκος Συρμαλένιος, παρευρέθηκε στα τρία πρώτα θέματα και τοποθετήθηκε:
α) Στο θέμα της τροποποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων, επισήμανε ότι παραμένουν ακόμα εκκρεμότητες που θα πρέπει γρήγορα να αντιμετωπιστούν:
1. Ποιός θα πληρώσει το πρόστιμο (36.000 € την ημέρα) από τη μη χωροθέτηση ακόμα ΧΥΤΑ (ΧΥΤΥ) στα νησιά Άνδρο, Τήνο και Σαντορίνη.
2. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για τη μεταφορά των απορριμμάτων μέσω θάλασσας, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και πρόβλημα μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών και ιδιαίτερα ποιός αναλαμβάνει το κόστος
3. Δεν μπορεί να μην υπάρχει νησί (π.χ. Μήλος), που να μην προβλέπεται διαχωρισμός στην πηγή.
4. Πρέπει να ξεκαθαριστεί το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των υγειονομικών, αλλά και των λοιπών τοξικών αποβλήτων (συσκευές, βιομηχανία κλπ.)
5. Μαζί με την πρόβλεψη για βιομηχανικό ΧΥΤΑ στη Σύρο (για τη διάθεση των αποβλήτων της αμμοβολής του Νεωρίου), να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη για τα βιομηχανικά-εξορυκτικά απόβλητα της Μήλου.
Με τις παραπάνω παρατηρήσεις, που οι περισσότερες περιλαμβάνονται και στην Εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ν.Α., συμφωνούμε και ψηφίζουμε θετικά.
β) Στο θέμα της Μονάδας Κατεδάφισης Αυθαιρέτων, ο Ν.Σ. στην Εισήγηση του, μεταξύ άλλων τόνισε: “... Για μας το ζήτημα της αυθαίρετης δόμησης, δεν ξεκινά από μια εκδικητική αντίληψη να γκρεμίσουμε το δωματιάκι 1Χ1 ή το παράθυρο που άνοιξε στο προ δεκαετιών υπάρχον σπιτάκι. Είναι ζήτημα απόλυτα συνυφασμένο με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, την κακοποίηση του τοπίου, την αλλοίωση-χωρίς επιστροφή- της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Σ΄αυτό το πλαίσιο άλλωστε, μιλάμε για χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και για σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης με ταυτόχρονη επέκταση των υπαρχόντων οικισμών... Από την Απόφαση του ν.σ. (Οκτώβριος 2007) το σημείο 4, αναφέρεται στη σύσταση της Μονάδας Κατεδάφισης στο νομό, κάτι που δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα, αν και είναι αρμοδιότητας της Ν.Α....Επειδή δεν αμφισβητώ τις προσπάθειες του Νομάρχη τόσο προς τους Δήμους, όσο και προς την κεντρική εξουσία, θέτω τα εξής ερωτήματα:
• πότε η Απόφαση μας κοινοποιήθηκε προς τα συναρμόδια υπουργεία
• πότε εγκαλέσατε την Περιφέρεια για τη μη συνδρομή της στην κατεδάφιση αυθαιρέτων (Ν. 3212/2003)
• πότε ζητήθηκε από τα πολεοδομικά γραφεία του νομού, η πλήρης καταγραφή της κατάστασης
• πότε απευθυνθήκατε στην ΕΝΑΕ και στην ΚΕΔΚΕ για να αναδείξετε το θέμα ως μείζον για τις Κυκλάδες
• πότε απευθυνθήκατε σε άλλους επιστημονικούς φορείς (ΤΕΕ, Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων κ.λπ.), που δείχνουν να κατανοούν και να αναδεικνύουν το πρόβλημα
• πότε αισθάνθηκαν οι παρανομούντες ή οι εν δυνάμει παρανομούντες, ότι κρέμεται από πάνω τους ο πέλεκυς της νομιμότητας.
Όλα αυτά απαιτούν όραμα, έμπνευση, πολιτικό σχέδιο που θα δημιουργεί κοινωνικό μέτωπο και θα υλοποιείται με επιμονή και υπομονή. Αν αυτά δεν μπορούν να γίνουν και οι αποφάσεις του ν.σ., είναι μόνο για το θεαθήναι, τότε δεν έχει νόημα το νομαρχιακό συμβούλιο να παίρνει αποφάσεις, που εκ των προτέρων γνωρίζουμε ότι δεν θα υλοποιηθούν. Πάντως εμείς σας δηλώνουμε ότι, μόλις μας υποδειχθεί ένα αυθαίρετο, αναλαμβάνουμε με δικά μας μέσα την κατεδάφιση του...”.
Στη συνέχεια και μετά τη διαλογική συζήτηση, ο Νομάρχης επιδιώκοντας τη δικαίωση του, παρέθεσε σειρά ενεργειών και εγγράφων προς όλες τις κατευθύνσεις, που για διάφορους λόγους παρέμειναν χωρίς αποτέλεσμα.
Δεν αμφισβητήσαμε τις συγκεκριμένες ενέργειες, για τις οποίες όμως είμασταν απληροφόρητοι και ζητήσαμε τη συνεχή πληροφόρηση μας, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στην αποτελεσματικότητα όλων αυτών των ενεργειών. Αποδεχθήκαμε τη βούληση του Νομάρχη για συνέχιση των προσπαθειών και επαναλάβαμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα επανέλθουμε σε νέο έλεγχο για την υλοποίηση τους και τη σύσταση της Μονάδας.
γ) Συμφώνησαμε στην τροποποίηση της Σύμβασης μεταξύ ΝΑΚ και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας για τη μείωση της κατολισθιτικής επικινδυνότητας στα πρανή της Καλντέρας περιοχής Αθηνιού Σαντορίνης.
31/7/09 Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου