Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Αθήνα,2.7.2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ

1. Κατατέθηκε από τον Υπουργό πολιτισμού Αντ. Σαμαρά Τροπολογία στη Βουλή για την επισκευή του Στεγάστρου Σαντορίνης.
2. Παραχώρηση Δημόσιου Κτήματος με αποκλειστικό σκοπό την ανέγερση νέου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου στο Καμάρι .

1. Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου «Οργανωτική Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων - Βόλος 2013 και άλλες διατάξεις». Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση, ζήτησε την υποστήριξη όλων των κομμάτων στην ψήφιση του άρθρο 43 του σχεδίου νόμου, με το οποίο ξεπερνιούνται τα νομικά εμπόδια για την επισκευή του βιοκλιματικού στεγάστρου του Αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Υπενθυμίζοντας και ενημερώνοντας τους συναδέλφους του ότι αυτό το μοναδικό μνημείο του ελληνικού πολιτισμού μετά την πτώση του στεγάστρου στις 25 Σεπτεμβρίου του 2005 δεν δέχεται επισκέπτες. Ο αρχαιολογικός χώρος παραμένει κλειστός για το κοινό και έχει προκαλέσει σοβαρότατο πλήγμα στο τουρισμό. Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης αποτελεί επιτακτική ανάγκη και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου. Με την ρύθμιση, που αναμένεται να ψηφιστεί εντός της εβδομάδας, δίνεται η δυνατότητα στους Υπουργούς ΥΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού με απόφασή τους να καθορίζουν τους ειδικούς όρους δόμησης και κατασκευών, τις επιτρεπόμενες χρήσεις, αλλά και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την αποκατάσταση και ολοκλήρωση του βιοκλιματικού στεγάστρου, των συναφών βοηθητικών κτισμάτων και κατασκευών και του περιβάλλοντος χώρου.
2. Yπεγράφη στις 30 Ιουνίου από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπαθανασίου, η απόφαση , για τη δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας δημόσιου κτήματος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων , εκτάσεως 6.927,71 τ.μ. , για την ανέγερση Σχολικού συγκροτήματος Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου στην Επισκοπή Γωνιάς (Καμάρι) Σαντορίνης.

Η παραχώρηση γίνεται με τους εξής όρους:
α) Την πραγματοποίηση του παραπάνω σκοπού εντός πενταετίας (5ετίας) από την έκδοση της παρούσας.
β)Τη μη μεταβίβαση σε τρίτους του πιο πάνω ακινήτου του Δημοσίου.
Η μη τήρηση των πιο πάνω όρων συνεπάγεται την αυτοδίκαιη ανάκληση της παραχώρησης και την επάνοδο της κυριότητας του ακινήτου στο Δημόσιο.
Το δημόσιο δεν ευθύνεται απέναντι στην Νομαρχιακή Αυτ/ση Κυκλάδων για οποιαδήποτε εκνίκηση του κτήματος ούτε για την κατάσταση αυτού γενικά ή για τα υφιστάμενα σ ` αυτά βάρη, ή δουλείες (άρθρο 74 του Δ/τος 11/12 Νοεμβρίου 12929 ΦΕΚ 399 τ.Α`).
Η παρούσα απόφαση αποτελεί τίτλο κυριότητας που μεταγράφεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: