Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σύρος, 3 Ιουλίου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (3)

1. ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΧΥΤΑ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
2. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΟ 2ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΕΜΕΠ

→ Σήμερα Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009, σε επαφές που είχε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με τα εμπλεκόμενα μέρη για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Δήμου Καλύμνου (Δήμο και Ιδιώτες), έκανε σαφή τη πολιτική βούληση της Περιφέρειας, να προωθηθεί η κατασκευή του έργου, όσο το δυνατό ταχύτερα.
Ο κ. Κόκκινος έδωσε εντολή στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για ¨άνοιγμα¨ του μέτρου και την ένταξη του έργου στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα ανέλαβε πρωτοβουλίες, για την επίλυση της αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού ζητήματος, εξαιτίας του οποίου, η εκτέλεση του έργου έχει καθυστερήσει μέχρι σήμερα. Ο κ. Κόκκινος επεσήμανε την κρισιμότητα και τη σημασία του έργου για την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία είναι τέτοια που επιβάλλει σε όλους να λειτουργήσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα.
Τέλος, ο κ. Κόκκινος υπενθύμισε την Κοινοτική οδηγία για την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αφορούν το περιβάλλον και ζήτησε την σύγκλιση απόψεων και την συναίνεση μεταξύ των εμπλεκομένων προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση του έργου.
→ Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος απεύθυνε χαιρετισμό στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Εύξεινο Πόντο που διεξάγεται στη Κάλυμνο από την 30η Ιουνίου μέχρι την 5η Ιουλίου 2009 που διοργανώνονται από το ΔΙΚΕΜΕΠ και τόνισε ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει διαθέσει 55 εκ. € επιπλέον των πιστώσεων που διατέθηκαν μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) για έργα ανάπτυξης στη Κάλυμνο και στα Δωδεκάνησα γενικότερα.
Σας επισυνάπτουμε την ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου.

Παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο για την Μαύρη Θάλασσα που διεξάγεται στην Κάλυμνο από την 30η Ιουνίου μέχρι την 5η Ιουλίου 2009.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά αφενός για την τιμή που μου κάνατε να παρέμβω στην πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωσή σας , αφετέρου που επιλέξατε την Κάλυμνο για την φιλοξενία μιας τόσο σημαντικής πρωτοβουλίας. Την ακριτική Κάλυμνο της Δωδεκανήσου η οποία τα τελευταία πέντε χρόνια έχει δεχθεί σημαντικές “ενέσεις ανάπτυξης” με έργα προϋπολογισμού πενήντα πέντε (55) εκ. ευρώ, μερικά εκ των οποίων είναι το νέο κτίριο αεροσταθμού στον κρατικό αερολιμένα Καλύμνου, ο βιολογικός καθαρισμός, το λιμάνι της Καλύμνου, η νέα οδός Αργυνώντα - Βαθύ, το Κέντρο Στήριξης Ατόμων ΜΕ Αναπηρίες (ΑΜΕΑ), το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το Καταδυτικό Πάρκο, το Κέντρο Αναρρίχησης Καλύμνου, κλπ. Έργα τα οποία υλοποιήθηκαν μέσω του Γ’ Κ.Π.Σ. (Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης) και άλλων ευρωπαϊκών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
Τα έργα και οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σταματούν όμως μόνο στην ανέγερση σημαντικών έργων και στην ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιληφθεί εδώ και καιρό την αναγκαιότητα για επέκταση της επιρροής της και εκτός των συνόρων της αφού μπορούμε πλέον να μιλάμε για έναν παγκόσμιο δρώντα καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εμπλέκεται διπλωματικά σχεδόν σε όλα τα διεθνή ζητήματα.
Όσον αφορά την Μαύρη Θάλασσα, η οποία αποτελεί και την ραχοκοκαλιά της θεματικής σας ατζέντας, είναι δεδομένο πως πλέον για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστεί εκτός από φυσικό σύνορο - μετά την ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007 – μια περιοχή ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος για πολλούς και σημαντικούς λόγους, οι οποίοι επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι εξής:

- Η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί ενεργειακό σταυροδρόμι για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ είναι ενδεικτικό πως μέσω αυτής προμηθεύεται το 60% του πετρελαίου και φυσικού αερίου που καταναλώνει ενώ σε 15 χρόνια θα προμηθεύεται το 90% μέσω αυτής. Γεγονός το οποίο οδήγησε και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή να επενδύσει στις ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

- Η περιοχή αποτελεί ένα σταυροδρόμι ασφάλειας με σημαντικούς περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες όπως η Ρωσία, η Ε.Ε., οι Η.Π.Α. και η Τουρκία αλλά και μια κοντινή γειτονιά της Μέσης Ανατολής.

- Οι σχέσεις Ε.Ε. – Ρωσίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην περιοχή και βρίσκονται σε άμεση αλληλεξάρτηση με την εξέλιξη των ευρωπαϊκών ανατολικών πολιτικών όπως η συνέργια για την Μαύρη Θάλασσα και η Ανατολική Εταιρική Σχέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας.

- Η περιοχή έχει κληρονομήσει πολλά ζητήματα προς επίλυση από το παρελθόν και αποτελεί πλέον στοίχημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η δρομολόγησή τους. Ζητήματα όπως ο εκδημοκρατισμός και εξευρωπαϊσμός της περιοχής, η χρηστή διακυβέρνηση, οι “παγωμένες διενέξεις” της Νότιας Οσετίας, του Ναγκόρνο – Καραμπάχ κ.α., η προστασία του περιβάλλοντος, οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην περιοχή κλπ.

Είμαι βέβαιος πως εσείς και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι σας θα καταλήξετε σε χρήσιμα συμπεράσματα για την περιοχή και το μέλλον της περιφερειακής συνεργασίας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την διοργάνωση και ιδιαίτερα τον κ. Τριανταφύλλου και θα ήθελα να σας καλέσω, η πρωτοβουλία σας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να καταστεί θεσμός για την περιοχή και να σας τονίσω πως θα στεκόμαστε πάντα αρωγοί σε ανάλογες προσπάθειές σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: