Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Ώρα ευθύνης

Σ’ έναν περίπου χρόνο θα προσφύγουμε στις κάλπες για την ανάδειξη των τοπικών μας αρχών. Τα σενάρια, η ονοματολογία και η εξαπτόμενη φαντασία είναι στην ημερήσια διάταξη, αποστερώντας το νησί από τη δυνατότητα να συζητήσει και να σχεδιάσει επί πραγματικών θεμάτων και όχι αυτών που προσπαθούν να επιβάλλουν οι χειραγωγούντες την κοινή γνώμη.

Λογικά κανείς δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για το αν θα είναι ο Γιώργος, ο Κώστας, ο Αγαμέμνων ή η Περσεφόνη επικεφαλής συνδυασμού, αλλά τι θα κομίσει το κάθε σχήμα όταν και όποτε αυτό παρουσιαστεί. Τι θα «ευαγγελιστεί» ο όποιος συνδυασμός και όχι αν ο Α ή ο Β επικεφαλής διαθέτει αγέρωχο ύφος, αετίσιο μάτι, ή επικοινωνιακή ακτινοβολία.

Μέχρι στιγμής οι ενδείξεις είναι μάλλον απογοητευτικές σε βαθμό εξοργιστικής γελοιότητας, αφού η επιχείρηση κατασκευής υποψηφιοτήτων υποπίπτει σε αλλεπάλληλες γκάφες, με κίνδυνο οι εποφθαλμιούντες το δημαρχιακό θώκο αντί να ανεβάσουν το κύρος τους και να ενισχύσουν την δυναμική τους μες την κοινωνία, να καταντήσουν απλώς γραφικοί επίδοξοι επιβήτορες της εξουσίας.

Η πολιτική αρένα όμως προσομοιάζει σ’ εκείνη των αμερικανών (το γνωστό Ροντέο), όπου νικητής δεν είναι αυτός που θα καβαλήσει πρώτος το άγριο άτι της εξουσίας, αλλά εκείνος που θα κρατηθεί πάνω του περισσότερο χρόνο. Η μέχρι σήμερα εμπειρία μας διδάσκει επίσης πως το εκλογικό σώμα δεν πειθαρχεί και δεν στρατεύεται σε κομματικές στοιχίσεις, αντίθετα μάλιστα αναζητά εκείνο το ψηφοδέλτιο που δεν τυγχάνει των «άνωθεν» ευλογιών και «στηρίξεων» τουλάχιστον διακηρυγμένα.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογική αυτή αναμέτρηση σηματοδοτεί πολλά για το παρόν και το μέλλον του τόπου και αναδεικνύει την ΕΥΘΥΝΗ που βαραίνει τις πλάτες των παριανών ψηφοφόρων, οι οποίοι θα έχουν ένα ομολογουμένως δύσκολο έργο να επιτελέσουν!

Καλακώνας Σπύρος
(δημοτικός σύμβουλος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: