Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Εκλάπησαν τέσσερις εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα από τον Άγιο Κωνσταντίνο

Κυριακή 2 Αυγούστου πρωί. Ο Άγιος Κωνσταντίνος στο Κάστρο της Παροικιάς...

Τέσσερις εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα εκλάπησαν το βράδυ του Σαββάτου -ξημερώματα Κυριακής 2 Αυγούστου- από την εκκλησία και το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου στο Κάστρο της Παροικιάς.
Ο δράστης ή οι δράστες έσπασαν το λουκέτο της πόρτας εισήλθαν στον ναό και απέσπασαν τις τέσσερις εικόνες. Επίσης προξένησαν κι άλλες φθορές ενώ πήραν και τα χρήματα που υπήρχαν στο παγκάρι.
Η κλοπή έγινε αντιληπτή το πρωί της Κυριακής όταν η κυρία Άννα, που ανοίγει τον ναό, διαπίστωσε παραβιασμένο το λουκέτο και τις εικόνες να λείπουν.
Αμέσως ειδοποίησε την αστυνομία. Δυο άνδρες του αστυνομικού τμήματος Παροικιάς κατέγραψαν το συμβάν παρουσία και του εφημέριου του Ταξιάρχη Παπά Σπύρου Φωκιανού. Μάλιστα λίγη ώρα αργότερα άνδρες της σήμανσης πήραν και δακτυλικά αποτυπώματα.
Ο Παπά Σπύρος Φωκιανός, φανερά σταναχωρημένος, θα μας πει:
«Ο δράστης ή οι δράστες γνώριζαν τι έκαναν και την αξία των εικόνων που πήραν. Καταθέτω πολύ αγωνία, προσεύχομαι να βρεθούν και να επιστραφούν οι εικόνες. Αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε επιστρατευτεί για να προχωρήσει η αναστήλωση του μνημείου. Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και τα ΜΜΕ του νησιού που μας έχουν σταθεί σε αυτή μας την προσπάθεια. Ήρθε όμως τώρα αυτό το γεγονός, της κλοπής των εικόνων, που μας πονάει πάρα πολύ. Οι εικόνες αυτές ήταν ότι πολυτιμότερο για αυτό το μνημείο της ιεροσύνης, τον Άγιο Κωνσταντίνο. Ήδη κάναμε μια δέηση στον Ταξιάρχη για να βρεθούν και να επιστραφούν οι εικόνες. Ανησυχώ, πονάω και περιμένω…».


Παναγία του Πάθους. Μια από τις τέσσερις εικόνες που εκλάπησαν

Οι δυο εικόνες που εκλάπησαν από την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου είναι:
α) Χριστός (διαστ. 0,68Χ0,85) με την προσωνυμία: Ο Βασιλεύς των Βασιλέων και Μέγας Αρχιερεύς. Είναι κρητικής τεχνοτροπίας. Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφεται το όνομα του ζωγράφου: Χείρ Βίκτωρος. Είναι έργο πιθανότατα, του αγιογράφου Βίκτωρα από την Κρήτη, του 17ου αιώνα.
β) Παναγία η Αμόλυντη (0,67Χ0,87). Κρητικής τεχνοτροπίας με κάποια ιταλική επίδραση. Ανήκει, πιθανώς, στο δεύτερο μισό του 17ου αιώνα.

Οι δυο εικόνες που εκλάπησαν από το παρεκκλήσι του Αγίου Κωνσταντίνου είναι:
α) Χριστός (0,64Χ0,75). Στο επάνω μέρος της εικονίζονται σε προτομή, μέσα σε κύκλους οι δυο αρχάγγελοι: αριστερά ο Μιχαήλ και δεξιά ο Γαβριήλ. Η τεχνοτροπία της εικόνας μιμείται την κρητική. Στο κάτω μέρος έχει την επιγραφή: Πήιμα Δαμασκηνού ιερομονάχου - ΑΧΘΜ (=1649).
β) Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (0,60Χ0,68). Εικόνα του τέλους του 17ου ή των αρχών του 18ου αιώνα.

Τα στοιχεία για τις τέσσερις εικόνες που εκλάπησαν τα πήραμε από το εξαιρετικό βιβλίο του Παναγιώτη Ι. Πατέλλη «Παρεκκλήσια και Εξωκλήσια της Πάρου». Μια έκδοση του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου.


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης
Κυκλάδων με ημερομηνία 3 Αυγούστου 2009.

Κλοπή - Αφαίρεση εκκλησιαστικών εικόνων
Την 14:00 της 2-8-2009 καταγγέλθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρου από τον εφημέριο του Ιερό Ναού του Αγ. Κωνσταντίνου που βρίσκεται στην περιοχή Παροικίας - Πάρου ότι κατά το χρονικό διάστημα από απογευματινές ώρες της 1-8-2009 έως πρωινές ώρες της 2-8-2009 άγνωστος-οι δράστης-ες αφού διέρηξε-αν πλαινή πόρτα του προαναφερόμενου Ιερού Ναού ει΄σήλθε-αν εντός αυτού και αδαίρεσε-αν από το χώρο του κυρίως Ναού καθώς και από το χώρο του παρεκκλησίου που επικοινωνεί εσωτερικά με τον Ναό, συνολικά τέσσερις (4) εικόνες που χρονολογούνται περί τον 17ο και 18ο αιώνα.
Αστυνομικοί του Α.Τ. Πάρου που μετέβησαν στον Ιερό Ναό απέκλεισαν τον χώρο, κλήθηκε κλιμάκιο Αστυνομικών του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών Σύρου για τη διερεύνηση αποτυπωμάτων, διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες για την ανακάλυψη του δράστη-ων.
Προανάκριση διενεργείται από το Α.Τ. Πάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: