Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Μια φωτογραφία λίγο πριν από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο στη Αγία Ειρήνη


Το blog του Παριανού τύπου ευχαριστεί τον ανώνυμο φίλο του, για την αποστολή της σπάνιας αυτής φωτογραφίας και το σχολιασμό της.
Μια φωτογραφία λίγο πριν από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, από εκδρομή του τμήματος θηλέων του Γυμνασίου Πάρου, στο υποστατικό του Νικολάου Ακάλεστου στην Αγία Ειρήνη.
Στην πρώτη σειρά. Ο γυιός του Μένεγος, ο ίδιος ο Νικ. Ακάλεστος, η κόρη του Γρανέτα (Σαρρή), η γυναίκα του Αικατερίνη (Σκιαδά), ο γαμπρός του, καπτά -Στελιανός Μάουκας, και η κόρη του Ξανθή (μνηστή του Στ. Μάουκα – Τσαντάνη).
Στη δεύτερη σειρά. Η μαθήτρια Πελαγία Μιχ. Κανδεράκη και ο καθηγητής Κώστας Ψαρράς από τη Νάξο.
Ακολουθούν άλλες μαθήτριες, η Γρανέτα Κυρ. Σκιαδά (Βουτάκος), Καλλέργη (Κώστος), Τσαντουλή (Μάρπησσα) κ.ά.
Ο Νικόλαος Ακάλεστος, με οργανωμένες γνώσεις κηπουρικής απ΄την Αθήνα, είχε καλλωπίσει και διαμορφώσει όλους τους κήπους της Παροικιάς και της ευρύτερης γύρω περιοχής.
Οι περισσότεροι φοίνικες που υπήρχαν ή ακόμη υπάρχουν είχαν φυτευθεί απ΄αυτόν.
Η οικογένειά του, που διακρινόταν για το ήθος, την ευγένεια και την τιμιότητά της, έχαιρε εξαιρετικής εκτιμήσεως και υπολήψεως από την κοινωνία της Πάρου. (Οι φυσιογνωμίες στη φωτογραφία, μιλούν για του λόγου την αλήθεια).
Οι γυιοί του(σύνολο παιδιών 9) και που με καλή προαίρεση αποκαλούνταν Αγειρηνιώτες Ακάλεστοι, είχαν κληρονομήσει εκτός από τις αρετές των γονέων τους, του Παροικιώτη Πατέρα και της Λευκιανής Μητέρας τους, το ταλέντο και την αγάπη τους για τη φύση, τα δέντρα, τα φυτά και τα άνθη.
Αυτοί στόλιζαν κάθε χρόνο τον Επιτάφιο στην Εκατονταπυλιανή, κατά τρόπο μοναδικού γούστου και αξιοθαύμαστης καλαισθησίας, συμβάλλοντας στο θρησκευτικό συναίσθημα της ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: