Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

«Μια διαφορετική άποψη για τα SUPER MARKET στην Πάρο»

«Προς
κ. Νομάρχη Κυκλάδων
Νομαρχιακό Συμβούλιο

κ. Δήμαρχο Πάρου

κ. Έπαρχο Πάρου

Επιμελητήριο Κυκλάδων

Εφημερίδες:
Φωνή της Πάρου
Τα Νέα τη Πάρου
Παριανός Τύπος (Λόγος)
Παριανή Ενημέρωση


Ανοιχτή επιστολή

Επειδή τα θέματα που αφορούν μία κοινωνία και έναν τόπο είναι πολυδιάστατα, διαμορφώνουν καταστάσεις και επηρεάζουν ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο, θεωρήσαμε σκόπιμο, δίκαιο και αναγκαίο να εκθέσουμε με την παρούσα επιστολή μας, την διαφορετική μας άποψη και θέση σχετικά με το ζήτημα της λειτουργίας στο νησί μας μεγάλου SUPER MARKET με την επωνυμία CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, το οποίο έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πιστεύουμε ότι, όχι μόνον είναι απαραίτητο να δημοσιευθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και να γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς, η διαφορετική άποψη από αυτήν που μονοπωλεί την ενημέρωση στις μέρες μας, μια και έτσι μόνον μπορεί να λειτουργήσει ο θεσμός της δημοκρατίας και ο κανόνας της ανταγωνιστικής αγοράς, που πρέπει να χαρακτηρίζει τις ελεύθερες οικονομίες.

Οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς του εμπορικού κόσμου της Πάρου, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, εκφράζουν την αντίρρησή τους στην λειτουργία ενός τέτοιου SUPER MARKET, επικαλούμενοι είτε τον ισχύοντα Νόμο, είτε την ιδιαιτερότητα του τόπου μας, που δεν συνάδει με την λειτουργία τέτοιων επιχειρηματικών μονάδων.

Δεν είναι τωρινό το πρόβλημα λειτουργίας παρόμοιων επιχειρήσεων και αυτό είναι ευρέως γνωστό. Δημιουργήθηκε και στο παρελθόν με παρόμοιες αντιδράσεις και αντιρρήσεις, ίσως ηπιότερης μορφής, χωρίς όμως τελικά αποτελέσματα. Τα SUPER MARKET ανοίχθηκαν, έλαβαν άδεια λειτουργίας από τις αρμόδιες Αρχές και συνεχίζουν να λειτουργούν μέχρι και σήμερα. Και δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο, είναι πολλά και διασκορπισμένα σε όλο το νησί.

Η επίκληση λοιπόν από τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου του νησιού του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου δεν πείθει...

Για όλους εμάς που υπογράφουμε την επιστολή αυτή, αλλά και για το μεγαλύτερο ποσοστό του Παριανού κόσμου, είναι «θολό» το τοπίο. Δεν γνωρίζουμε πια τι ισχύει, πότε αυτό ισχύει, πότε εφαρμόζεται και για ποιους, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί και για ποιο λόγο;

Εάν οι αρμόδιοι φορείς και όλοι αυτοί που εμφανίζονται να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του τόπου, αφουγκραστούν τον παλμό της παριανής κοινωνίας, είναι σίγουρο ότι θα καταλήξουν σε άλλα συμπεράσματα και αυτά είναι τόσο προφανή, που δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Όταν η νοικοκυρά ή ο επαγγελματίας καταναλωτής μπορεί να προμηθευτεί μία εξάδα εμφιαλωμένο νερό από αυτά τα μεγάλα SUPER MARKET στην τιμή 1,20 ευρώ σε αντίθεση με την τιμή 2,80 ευρώ που πωλείται στα μαγαζιά του νησιού, ένα κιλό απορρυπαντικό στην τιμή 1,20 ευρώ το κιλό αντί 2,50 ευρώ το κιλό που πωλείται στα άλλα μαγαζιά, όταν η τιμή των οπωρολαχανικών που πωλούνται στα ίδια SUPER MARKET είναι σχεδόν κατά το ήμισυ φθηνότερη από την τιμή που τα ίδια προϊόντα πωλούνται στα άλλα μαγαζιά, τι κάνουν και πως αντιδρούν οι κ.κ. εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου του νησιού; Έχει κανείς αναρωτηθεί από όλους αυτούς πως τα βγάζουν πέρα τα νοικοκυριά του τόπου μας αλλά και οι επαγγελματίες; Υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του τόπου ουσιαστικά εμφανίζονται να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρήσεων.

Δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει το γεγονός της ραγδαίας ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο των μεγάλων αλυσίδων, όχι μόνον SUPER MARKET αλλά και άλλων επιχειρήσεων, που σιγά-σιγά θα παραγκωνίσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που είναι μόνον δυσάρεστο. Η λύση όμως δεν είναι αυτή που προτείνεται από τον εμπορικό κόσμο του νησιού, όταν μάλιστα η λύση αυτή δεν εφαρμόζεται ισότιμα και ισόνομα και είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε, τουλάχιστον για την Πάρο. Κανείς από τους αρμόδιους εκπρόσωπους δεν μίλησε όλα αυτά τα χρόνια για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που ταλανίζουν τον τόπο, για την τεράστια προσπάθεια που όλα αυτά τα χρόνια καταβάλουν όλα τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες του τόπου να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες, για το τεράστιο κέρδος που έχουν όλα αυτά τα χρόνια αποκομίσει οι έμποροι του τόπου μας. Κανείς δεν μίλησε για όλα αυτά, κανείς δεν έσκυψε να ακούσει τον απλό πολίτη του νησιού, τον απλό επαγγελματία που μετά βίας καταφέρνει να ανταπεξέλθει την ακρίβεια. Και ενώ όλοι κωφεύουν για όλα αυτά, άλλα μεγάλα SUPER MARKET ανοίγουν και λειτουργούν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς κανένα πρόβλημα...

Εμφανίζονται λοιπόν τώρα να θίγονται από την λειτουργία ενός ακόμη SUPER MARKET στην περιοχή της Παροικίας, το οποίο μάλιστα λειτουργεί στην περιοχή της Μάρπησσας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Και αναρωτιόμαστε, τι διαφορετικό ισχύει τώρα και γιατί να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση;

Δεν γνωρίζουν άραγε, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, ότι πολλοί Παριανοί πολίτες αλλά και επαγγελματίες, ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα, προκειμένου να προμηθευτούν τα προϊόντα που τους χρειάζονται από τέτοιες αλυσίδες καταστημάτων; Αυτό το γεγονός δεν λέει τίποτα στους αρμόδιους; Ζητάνε οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου να στηριχθεί η αγορά του τόπου και συμφωνούμε σε αυτό. Τι κάνουν όμως γι' αυτό;

Οι αρμόδιοι φορείς προς τους οποίους απευθύνεται η παρούσα θα πρέπει να ακούσουν και αυτή την διαφορετική άποψη και θέση, που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μέρος του Παριανού λαού, ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα κατά την εκτίμηση και αξιολόγηση όλων των στοιχείων και παραμέτρων του θέματος αυτού.
Πάρος Αύγουστος 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ»
Ο Πρόεδρος
Γιώτης Αμανατίδης
Ο Γ. Γραμματέας
Δημ. Αστερίου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ
ΝΑΟΥΣΑΣ «Ο ΦΙΛΟΞΕΝΟΣ ΔΙΑΣ»
Η Πρόεδρος
Λουκία Μαλαματένιου
Η Γ. Γραμματέας
Στέλλα Φυρογένη

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Ν.Α. ΠΑΡΟΥ «Ο ΘΑΛΑΣΣΙΤΗΣ»
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ψαρρά Μαρία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ ΑΛΥΚΗΣ
Η Πρόεδρος
Σταματίνα Ρούσσου
Ο Γεν. Γραμματέας
Απόστολος Αρτσάνης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: