Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Χορηγούνται 89 νέες επαγγελματικές άδειες αλιείας σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Ερμούπολη , 5 Αυγούστου 2009
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Συνεργασία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπου Κόκκινου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Κιλτίδη, αρμόδιο για θέματα αλιείας σχετικά με την χορήγηση νέων επαγγελματικών αδειών αλιείας σκαφών παράκτιας αλιείας.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος είχε συνεργασία με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Κιλτίδη, αρμόδιο για θέματα αλιείας, ο οποίος με πρόσφατη απόφασή του ενέκρινε την χορήγηση 89 συνολικά νέων επαγγελματικών αδειών αλιείας στις νησιωτικές Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Η παραπάνω απόφαση που υλοποιείται στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στηρίζει στην πράξη την ελληνική αλιεία και θωρακίζει τις παραμεθόριες περιοχές.
Από τις ογδόντα εννιά (89) άδειες που εγκρίθηκαν συνολικά οι εξήντα (60) δόθηκαν στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα:
Α) Στις Κυκλάδες για τα νησιά: Θήρα, Θηρασιά, Κουφονήσια, Σίφνο
Β) Στα Δωδεκάνησα για τα νησιά: Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κάσο, Καστελόριζο, Λειψοί, Λέρο, Τέλενδο, Χάλκη, Ψέριμο
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μετά την υπογραφή της ανωτέρω απόφασης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση Καραμανλή πιστή στις δεσμεύσεις της για στήριξη της νησιωτικότητας, της αλιείας και των παραμεθόριων περιοχών, ενέκρινε την χορήγηση αδειών αλιείας σκαφών παράκτιας αλιείας στα νησιά του ελληνικού αρχιπελάγους. Το προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν και νέες άδειες αλιείας για δικαιούχους, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως επίσης και χορήγηση επεκτάσεων χωρητικότητας και ισχύος των ήδη υπαρχουσών αδειών αλιείας σκαφών. Για τους νησιώτες του Νοτίου Αιγαίου, οι παραπάνω κυβερνητικές παρεμβάσεις σε περιόδους οικονομικής κρίσης χαρακτηρίζονται ύψιστης και κεφαλαιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής αλιείας με σύγχρονα μέσα. Με την έγκριση επαγγελματικών αδειών αλιείας στην παραμεθόριο ζώνη του Αιγαίου ενισχύεται η καταπολέμηση της ανεργίας, δίνοντας περισσότερα κίνητρα στους νέους για να παραμείνουν στον τόπο καταγωγής τους. Μέσω του ΕΣΠΑ, και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου προγραμματίζουμε την περαιτέρω στήριξη της αλιείας με αλιευτικές εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης αλιευτικών σκαφών και αλιέων. Ήδη έχει δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση. Επίσης μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013 θα διατεθούν για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου 20 εκατομμύρια ευρώ για την αλιεία. Ενώ από το Γ΄ ΚΠΣ έχουν διατεθεί για την κατασκευή σύγχρονων αλιευτικών υποδομών και ερευνών για την αλιεία περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: