Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ


Αθήνα, 5.8.2009

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΜΑΡΠΗΣΣΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ : ¨ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ 400.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΠΑΡΟ ΚΑΙ ΚΥΚΛΑΔΕΣ¨.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΗΘΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ.

Στην κατάμεστη από κόσμο κεντρική πλατεία της Μάρπησσας της Πάρου το απόγευμα της Κυριακής 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου Νίκος Περαντινός στην απόλυτα πετυχημένη, από κάθε πλευρά, εκδήλωση.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο βουλευτής Κυκλάδων Γιάννης Βρούτσης ,μεταξύ άλλων, είπε τα εξής:« Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα όχι μόνο για την Πάρο αλλά και για όλες τις Κυκλάδες. Πιστεύω, ότι με την διαδικασία των εγκαινίων του Μουσείου αναδεικνύονται τρία σημαντικά στοιχεία:

-Οι Κυκλάδες και η Πάρος ειδικότερα υπήρξαν στην ιστορική διαδρομή πυλώνες πολιτισμού. Πολιτισμού , που, διαχρονικά, όχι απλώς διατηρήθηκε αλλά αποτέλεσε τη μήτρα πολιτιστικής έμπνευσης για την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Η σημερινή δημιουργία ενός ακόμη πολιτιστικού χώρου, όπως είναι το Μουσείο, αποδεικνύει ότι η Πάρος παραμένει διαχρονικά αστείρευτη πηγή πολιτιστικής δημιουργίας. Τα έργα του Νίκου Περαντινού εκφράζουν την ηθική διάσταση της κλασσικής γλυπτικής.

-Η διάθεση από το Υπουργείο Πολιτισμού του ποσού των 400.000 ευρώ, εκφράζει τόσο το έμπρακτο ενδιαφέρον της Πολιτείας, όσο και την αναγνώριση του Νίκου Περαντινού ως σύγχρονου κλασσικού γλύπτη. Ικανοποιείται, μάλιστα, με τη δημιουργία του Μουσείου ένα διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πάρου, που όλα αυτά τα χρόνια, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές, ενιαία, διεκδικούσε από την Πολιτεία τη σημαντική αυτή πολιτιστική παρέμβαση για την Πάρο.
-Περαιτέρω, είναι πολύ σημαντικό η αξιολόγηση της προσωπικότητας του Νίκου Περαντινού, ο οποίος πέρα από τις ξεχωριστές καλλιτεχνικές του ικανότητες διακρίθηκε για την ιδιαίτερη αγάπη του για την Πάρο, ενώ όνειρο ζωής του ήταν να υπάρξει στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, στον οποίο προσέφερε, ως σύγχρονος εθνικός ευεργέτης , όλα τα περιουσιακά του στοιχεία και τα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα. Ουσιαστικά, μας δείχνει το δρόμο για τη σύγχρονη πατριωτική αντίληψη. Σήμερα, που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα, νιώθουμε όλοι υπερήφανοι για τη σημερινή μέρα, ενώ αξίζουν και πολλά συγχαρητήρια σε όλους του συντελεστές που διαχρονικά πάλεψαν για αυτήν την ιδέα. Το νέο Μουσείο, που ιδρύεται σήμερα στην Πάρο, αποτελεί μία ακόμη κιβωτό διατήρησης του πολιτιστικού πλούτου των Κυκλάδων μας και της Πάρου. Με την πολιτιστική αυτή παρέμβαση ο πυλώνας πολιτισμού των Κυκλάδων ενισχύεται και ισχυροποιείται με νέες αντηρίδες ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: