Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Στη Βουλή το θέμα της κάλυψης των Κυκλάδων στην πανδημία της γρίπης

ΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ - ΜΠΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ - Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Αθήνα, 04 Αυγούστου 2009

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ
ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Η βουλευτής του Ν. Κυκλάδων κα Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ερώτηση, προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Δημήτριο Αβραμόπουλο, με θέμα την αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης στον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο και την ανάγκη μόνιμης διάθεσης ελικοπτέρου στις Κυκλάδες.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο
ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση της Πανδημίας Γρίπης στον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο. Ανάγκη μόνιμης διάθεσης ελικοπτέρου στις Κυκλάδες

Στις 31 Ιουλίου 2009, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Αντιμετώπιση Πανδημίας Γρίπης. Όπως γνωρίζετε, στα νησιωτικά συμπλέγματα και κυρίως στις Κυκλάδες, με τα 24 διάσπαρτα νησιά, αναδεικνύονται εντονότερα τα προβλήματα και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Η δυσκολία στις μετακινήσεις των ασθενών αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, ακόμη και από νησί σε νησί και κυρίως η απομόνωση των νησιών μας λόγω των καιρικών συνθηκών, προκαλούν αγωνία και ανασφάλεια στους κατοίκους και δημιουργούν επιτακτική ανάγκη, να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα των Κυκλαδιτών, για μόνιμη διάθεση ελικοπτέρου που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες.
Το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό στα Κέντρα Υγείας, στα Περιφερειακά ιατρεία, αλλά κυρίως στα αγροτικά ιατρεία των μικρών νησιών, καλείται να αντιμετωπίσει μια έκτακτη ανάγκη. Οι περιορισμένες γνώσεις που έχει ένας αγροτικός ιατρός και τα λιγοστά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει, σε συνδυασμό με την αδυναμία άμεσης αντικατάστασης του, εάν τυχόν νοσήσει, επιβάλλουν λοιπόν, ιδιαίτερη αντιμετώπιση των νησιών μας χρήζοντας να γίνει ειδική μνεία στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης.
Το πάγιο πλέον αίτημα μου, για την ανάγκη ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού χώρου, γίνεται πλέον αναγκαίο και περισσότερο από ποτέ επίκαιρο και επιβάλει στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης, να λάβει υπόψη την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών συμπλεγμάτων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Α) Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Αντιμετώπισης Πανδημίας Γρίπης, έχουν ληφθεί υπόψη τα προβλήματα που θα προκύψουν από τις ιδιαιτερότητες των μικρών νησιών και ποια ειδικά μέτρα έχουν προβλεφθεί;
Β) Προτίθεστε να διαθέσετε επί μονίμου βάσεως ελικόπτερο, στο Νοσοκομείο Σύρου, για τις ανάγκες των Κυκλάδων;
Άρια Μανούσου Μπινοπούλου
Βουλευτής Ν. Κυκλάδων, Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: