Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

New York! New York!



Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα
Νάουσα Πάρου
Νάουσα Πάρου, Ιούλιος 2009
Το μεγάλο άλμα:
Από την Πάρο στην Β. Καρολίνα και στην Νέα Υόρκη
Α. Το ταξίδι, η οργάνωση:
Ήταν πράγματι μεγάλη πρόκληση για το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα «Νάουσα Πάρου»να δεχτεί πρόσκληση εκπροσώπησης της Ελλάδας σ’ ένα από τα μεγαλύτερα Φεστιβάλ του κόσμου, όπως αυτό του Waynesville της Βόρειας Καρολίνας στα πλαίσια του C.I.O.F.F.- UNESCO- STATUS B, του οποίου ο Σύλλογος είναι μέλος. Μετά από πολύμηνη προετοιμασία σε επίπεδο χορού, μουσικής, προβολής της Πάρου, κοστουμιών και διαδικασιών ταξιδίου, έφτασε η ώρα της αναχώρησης. Το ταξίδι έγινε από 14 έως 28 Ιουλίου, από την Πάρο στην Αθήνα, την Ατλάντα και στην συνέχεια Νέα Υόρκη και πάλι Αθήνα και Πάρο. Ο βασικός στόχος ήταν η δυνατή εκπροσώπηση της χώρας και της Πάρου, στην παγκόσμια αυτή συνάντηση, η καλή συνεργασία, η αντιμετώπιση προβλημάτων, το να ακουστούν καλά λόγια για την Ελλάδα και το συγκρότημά της.

Β. Ο τόπος, οι εκδηλώσεις:
Δέκα χώρες εκπροσωπούνταν στην Παγκόσμια αυτή πολιτιστική Συνάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σκωτία, η Ολλανδία, η Ρουμανία, η Σερβία, το Μεξικό, το Τόγκο, το Μεξικό, το Ισραήλ και η Ελλάδα. Οι παραστάσεις έγιναν σε κλειστούς κυρίως χώρους σε καταπληκτικά Πανεπιστήμια της περιοχής, Κολλέγια, πάρκα και άλλους πανέμορφους χώρους. Η περιοχή ήταν καταπληκτική. Τα περίφημα Σμόκι Μάουντενς, παρακλάδι των Απαλάχιων ορέων ήταν τόπος πανέμορφος με καταπράσινες κοιλάδες, λίμνες, ποτάμια, γραφικότατα χωριά με σπιτάκια κτισμένα με την χαρακτηριστική αρχιτεκτονική του αμερικανικού νότου. Η ομορφιά του τόπου συνδυάστηκε με την καλοσύνη και τα χαμογελαστά πρόσωπα των κατοίκων. Τα στοιχεία αυτά ξάφνιασαν το ελληνικό Συγκρότημα που είχε άλλη άποψη για τους κατοίκους της μεγάλης αυτής χώρας. Όλοι χαιρετούσαν στον δρόμο και ήταν πρόθυμοι για κάθε εξυπηρέτηση.
Το παριανό Συγκρότημα έδωσε πολλές παραστάσεις. Συμμετείχε επίσης σε δύο παρελάσεις, όπως και στην Ημέρα των Εθνών με ειδικό περίπτερο προβολής. Επίσης διοργάνωσε μια Ελληνική βραδιά με τραγούδια, παιχνίδια και μάθημα χορού στους άλλες χώρες. Η διακόσμηση του χώρου με στοιχεία και κατασκευές από την Ελλάδα και την Πάρο εντυπωσίασε όλους τους συμμετέχοντες.

Γ: Η Πάρος στην Διεθνή Ορχήστρα:
Η Οργανωτική Επιτροπή δημιούργησε μια Διεθνή Ορχήστρα με μουσικούς από όλες τις συμμετέχουσες χώρες, που έπαιζε κομμάτια που είχαν προετοιμαστεί πριν το ταξίδι. Η πολυμελής αυτή Ορχήστρα είχε λοιπόν και τα παριανά της μέλη, Φένια Θεοφίλου, στην κιθάρα, Παναγιώτη Μενέγο στο λαούτο, Παναγιώτη Τσουνάκη στο τουμπελέκι, Μαρουσώ Μενέγου στο βιολί και Ελένη Τσουνάκη και Αγγελική Γεωργούλη στο τραγούδι. Οι Έλληνες μουσικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα στο πνεύμα και το ύφος της Ορχήστρας και αποτέλεσαν βασικά μέλη της σε όλες τις παρουσίες της σε χαρακτηριστικές στιγμές των εκδηλώσεων. Ήταν παράλληλα μεγάλη τιμή για τη χώρα και το νησί μας να συμμετέχουν οι μουσικοί του σε μια σπάνια διεθνή μουσική συμπόρευση με μαέστρο την μουσικό Flora Gammon.

Δ. Στο χωριό των Ινδιάνων Τσερόκι:
Μια διαφορετική στιγμή ήταν η επίσκεψη σ’ ένα χωριό της διάσημης ινδιάνικης φυλής των Τσερόκι, μέσα στις ρεματιές των Απαλάχιων ορέων. Το «σύγχρονο» χωριό έχει διαμορφωθεί με βάση τους εναπομείναντες ινδιάνους που αναπαριστούν στιγμές της παλιάς τους ζωής. Η παριανή αποστολή γνώρισε εργαστήρια επεξεργασίας ξύλου, μετάλλων, κατασκευής εργαλείων, υφασμάτων, μπήκε σε ινδιάνικες καλύβες, παρακολούθησε αναπαράσταση του συμβουλίου του χωριού, ενώ, τέλος, παρακολούθησε τελετουργικούς χορούς των Τσερόκι.

Ε. Στην Γκοστ Τάουν της Άγριας Δύσης:
Σ’ ένα χωριό του μακρινού Φαρ Ουέστ με την ονομασία Γκοστ Τάουν-«Εγκαταλελειμμένη Πόλη» βρέθηκε το παριανό Συγκρότημα σε μια ημερήσια εκδρομή του στα βουνά Σμόκι. Η πόλη βρισκόταν σ ‘ένα οροπέδιο για το οποίο γινόταν εναέρια άνοδος με βαγονέτα. Η όλη πόλη θύμιζε σκηνικό καουμπόϊκου χωριού, βγαλμένο από τα παιδικά κόμικς με τον Λούκυ Λουκ. Όλα ήταν εκεί: το σαλούν με τα κορίτσια, οι καουμπόηδες, η μουσική κάντρι, ο σερίφης, οι ληστές, η τράπεζα και όλα τα άλλα στοιχεία που έφερναν στο μυαλό τις ταινίες γουέστρεν.
Τα παριανά παιδιά παρακολούθησαν αναπαράσταση συμπλοκής του σερίφη και καουμπόηδών του εναντίον κάποιων παράνομων για τα μάτια μιας…γυναίκας του σαλούν. Στη συνέχεια απήλαυσαν το πρόγραμμα ενός σαλούν με πιανίστα και χορό, την παραδοσιακή αμερικάνικη μουσική της υπαίθρου, την κάντρι μιούσικ, ενώ επισκέφθηκαν τα καταστήματα της Γκοστ Τάουν, όπου γυναίκες και άντρες ήταν ντυμένοι όπως στα χρόνια του Λούκυ Λουκ, διασκεδάζοντας αφάνταστα.
Ήταν μια ευκαιρία να ζήσει κανείς, έστω για λίγο, σ’ ένα καουμπόϊκο χωριό, που δεν ήταν μουσείο αλλά μια προσεγμένη και αναλυτική προσπάθεια αναπαράστασης της μακρινής εκείνης εποχής.

Στ. Κοντά στον Ελληνισμό της Β. Καρολίνας:
Άκρως συγκινητικές ήταν οι εντυπώσεις από τις συναντήσεις και την συμπαράσταση των Ελλήνων της Βόρειας Καρολίνας στο παριανό συγκρότημα. Η Ελληνική Κοινότητα του Άσβιλ, της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής, από την στιγμή που ενημερώθηκε σχετικά, έκανε τα πάντα για να ευχαριστήσει τους «πατριώτες» από την Ελλάδα. Στην κυριακάτικη λειτουργία του ναού της Αγίας Τριάδας, ο Σύλλογος παραβρέθηκε με τις φορεσιές και την ελληνική σημαία σκορπώντας ρίγη συγκίνησης στους ομογενείς. Ο ιερέας έκανε ειδική αναφορά και καλωσόρισμα, ενώ μετά το τέλος της λειτουργίας η Κοινότητα, με επικεφαλής τον επίτροπο κο Ανδρέα Καλλιάνο παρέθεσε πλούσιο γεύμα στον Σύλλογο και στο πολυπληθές εκκλησίασμα στο Ελληνικό Πνευματικό Κέντρο. Μετά το γεύμα το συγκρότημα της Νάουσας παρουσίασε χορούς της πατρίδας μας με ζωντανή μουσική ενώ στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι με τους ομογενείς να σέρνουν πρώτοι τον χορό μέσα σε μεγάλο ενθουσιασμό και ικανοποίηση. Το πιο ενθαρρυντικό ήταν ότι τα νέα παιδιά της Ομογένειας ήξεραν τους ελληνικούς χορούς και έμπαιναν με θάρρος δίπλα στα παιδιά της Πάρου. Το γλέντι ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και ευχαριστιών. Την επομένη ημέρα η οικογένεια Μπαρλά, γνωστή στην Αμερική για την αλυσίδα εστιατορίων που διαθέτει παρέθεσε γεύμα στην ελληνική αποστολή, που ένιωσε ότι βρίσκεται στα σίγουρα χέρια των Ελλήνων της ομογένειας. Όλες τις επόμενες ημέρες οι Έλληνες ήταν πάντα δίπλα στον Σύλλογο με κάθε τρόπο, με το να ενισχύουν και να ενθαρρύνουν, να παρακολουθούν τις εκδηλώσεις σε όλες τις πόλεις, να αποθεώνουν και να πανηγυρίζουν την κάθε εμφάνιση . Δεν νιώσαμε ούτε για μια στιγμή μόνοι…
Ήταν μια μοναδική εμπειρία που έδωσε στην αποστολή της Πάρου μια άλλη διάσταση σχετικά με την παρουσία της στις Η.Π.Α.

Ζ. Οι παριανοί στην Νέα Υόρκη: στη σκιά του Αγάλματος της Ελευθερίας:
Η εκδρομή στην νέα Υόρκη δεν μπορούσε να λείπει από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Νέα Υόρκη υποδέχτηκε το ελληνικό Συγκρότημα ένα ηλιόλουστο πρωϊνό με καθαρή ατμόσφαιρα και διάθεση για περιήγηση. Η τύχη έφερε ένα ξεχωριστό αρχηγό-ξεναγό που έκανε ότι μπορούσε να γνωρίσουν οι παριανοί όσο μπορούσαν καλύτερα την μοναδική πόλη. Ήταν χορευτής σε παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, με master σύγχρονου χορού του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Η περιήγηση άρχισε από το αεροδρόμιο Λαγκουάρντια προς το Κουίνς με κατάληξη το Μανχάταν και την περίφημη Τάιμ Σκουέαρ με το διάσημο ρολόι, τα υπερσύγχρονα κτίρια, τις διαφημίσεις και τα στούντιος του ΜΤV. Ακολούθησε βόλτα στα περίφημα θέατρα του Μπρόντγουεϊ, που παρουσίαζαν παγκόσμιες πρεμιέρες και επίσκεψη στα εντυπωσιακά τους φουαγιέ.
Στην συνέχεια η παριανή αποστολή πραγματοποίησε μικρή κρουαζιέρα στον ποταμό Χάτσον για να απολαύσει το κέντρο της Νέας Υόρκης, το Μανχάταν, από την παραλιακή ζώνη. Το καραβάκι πέρασε κοντά στο σημείο μηδέν {0} όπου βρισκόταν οι δίδυμοι πύργοι πριν την γνωστή 11η Σεπτεμβρίου, το Μπάτερι Πάρκ και το Νιου Τζέρσεϊ. Μετά πήγε νότια στο γνωστό νησί Έλλις, το οποίο είχε υποδεχτεί χιλιάδες έλληνες μετανάστες στις αρχές του 20ου αιώνα. Το πιο σημαντικό όμως ήταν το σύμβολο της πόλης, το Άγαλμα της Ελευθερίας, που οι παριανοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά. Ακολούθησε περιήγηση στη γέφυρα του Μπρούκλιν και επιστροφή στο Μανχάταν.
Στο τρίτο μέρος της εκδρομής στην Νέα Υόρκη έγινε επίσκεψη στην πλατεία Μάντισον με τους οίκους των σχεδιαστών μόδας, στην Αρένα του μπέϊζμπολ και στο μεγαλύτερο ουρανοξύστη, το Εμπάϊερ Στέϊτ μπίλντινγκ. Τελευταίο αξιοθέατο ήταν το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Από το αεροδρόμιο JFK [ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι] η παριανή αποστολή «πέταξε» για Αθήνα, ολοκληρώνοντας με επιτυχία ένα ιστορικό ταξίδι.

Η. Η προβολή της Πάρου:
Ίσως δεν έχει προηγούμενο η προβολή του νησιού μας και της πατρίδας μας τις 15 αυτές μέρες στις Η.Π.Α.
Η προβολή του ελληνικού συγκροτήματος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε σχέση με άλλες συμμετοχές σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Από την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο εκατοντάδες φωτογραφίες, σχόλια και βίντεο για την απόδοση των Ελλήνων. Παράλληλα οι τοπικές εφημερίδες είχαν φωτογραφίες και αφιερώματα όπως και τα τοπικά κανάλια στα πολιτιστικά δελτία τους. Αμέσως μετά τις πρώτες μέρες πολλοί άνθρωποι ερχόμενοι από μακρινές αποστάσεις, ακόμα κι από άλλες πολιτείες όπως την Τζώρτζια και το Τενεσσή, δήλωναν ότι είδαν το Συγκρότημα στην τηλεόραση και αποφάσισαν να δουν στη συνέχεια και από κοντά.
Σε κάθε αναφορά στο Σύλλογο, ειδικά στην τηλεόραση αλλά και στις εκδηλώσεις, γινόταν και παράλληλη αναφορά στην Πάρο, στα γεωγραφικά της στοιχεία, τα αξιοθέατα και τις υποδομές της. Έξω από κάθε Πανεπιστήμιο ή άλλο χώρο εκδηλώσεων υπήρχε πάντα το ελληνικό περίπτερο, οργανωμένο από τον Σύλλογο με ένα laptop να προβάλλει συνεχώς τις ομορφιές της Πάρου μέσα από τις εξαιρετικές φωτογραφίες του κυρίου Σταύρου Νιφλή, τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Την ημέρα των Εθνών, 25 Ιουλίου, η Ελλάδα και η Πάρος είχαν το δικό τους περίπτερο προβολής στον κεντρικό δρόμο της πόλης για μιαν ολόκληρη ημέρα, όπου τα παριανά παιδιά με άνεση στα αγγλική γλώσσα, προέβαλαν συνεχώς την Πάρο στους χιλιάδες επισκέπτες που είχαν συγκεντρωθεί από διάφορες πολιτείες της Αμερικής. Το ελληνικό περίπτερο άφησε μοναδικές εντυπώσεις μια και ήταν διακοσμημένο με μεράκι αλλά και με έντυπο και άλλο υλικό που προήλθε από τον Ε.Ο.Τ. αλλά και άλλους φορείς και φίλους του Συλλόγου από την Πάρο. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που φωτογράφιζαν το περίπτερο με τα αγόρια και τα κορίτσια της Πάρου που φορούσαν τις φορεσιές του νησιού ή έπαιζαν μουσική. Παράλληλα υπήρχε φροντίδα έτσι ώστε οι αφίσες της Πάρου, τα κυκλαδικά ειδώλια και οι αφίσες του Συλλόγου θα κοσμούν στο εξής τους διαδρόμους και τα γραφεία του μεγάλου φεστιβάλ.

Θ. Οι εντυπώσεις, οι αναμνήσεις:
Για τα παιδιά της Πάρου που είχαν την τύχη της εμπειρίας αυτής, είναι επένδυση ζωής. Χάρηκαν την κάθε στιγμή. Η εκπροσώπηση της Ελλάδας, η επαφή με τους άλλους λαούς, η καταξίωση του χορού σαν μέσου έκφρασης και επικοινωνίας, ο προσανατολισμός προς υγιείς στόχους στη ζωή, η εμπειρία ενός μοναδικού ταξιδιού στην «Μέκκα» του καπιταλισμού κ.α. είναι μερικά μόνο από τα «κέρδη» των συμμετεχόντων. Η στάση τους σε όλα ήταν συνετή, μετριοπαθής, όπως αξίζει σε μια Ελλάδα που ξέρει τι ζητάει από ένα τέτοιο πολιτιστικό forum.
Οι διοργανωτές φαινόταν κατενθουσιασμένοι. Στο τέλος, τον ενθουσιασμό τους αυτό τον κατέγραψαν και τον παρέδωσαν στην ελληνική ομάδα σαν σημείο εκτίμησης, πέρα από τα τυπικά. Η επίσημη ηλεκτρονική αλληλογραφία που ακολούθησε, δείχνει ότι ακόμα και οι πολύ οργανωμένοι Αμερικανοί παραδέχτηκαν την εξαιρετική απόδοση, την οργάνωση και τη συνέπεια της ελληνικής συμμετοχής μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία θα υποβληθούν και στους σχετικούς ελληνικούς φορείς.
Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι το φθινόπωρο και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, για γίνει σχετική εκδήλωση, στην Αίθουσα του Συλλόγου, στην Νάουσα, σχετικά με το ταξίδι στην Αμερική στην οποία θα υπάρχει προβολή βίντεο, φωτογραφιών, έκθεση αναμνηστικών, επαίνων, αντικειμένων κ.α.

Ι. Τα ευχαριστήρια:
Όπως φαίνεται και από τα προαναφερθέντα, το σημαντικό αυτό ταξίδι δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε επίπεδο ποιότητας και ανάλογης προβολής της χώρας και της Πάρου, εάν δεν υπήρχαν άνθρωποι εκτός και εκτός του νησιού που στήριξαν την υπόθεση προσωπικά και γι αυτό τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας.
Πρόκειται για τους: Μπλου Σταρ / «Ερκύνα Τράβελ»/ κα Αργυρώ Φίλη, Μαρία Χανιώτη, Λουκία Ρούσσου, Σταύρο Νιφλή, Χρίστουλα Σωτήρη, Τάκη Αποστολόπουλο, Ιωσήφ Καλπάκογλου όπως και τον Ε.Ο.Τ αλλά και όποιον άλλον πίστεψε στην σοβαρότητα της προσπάθειας και την ενίσχυσε με όποιο τρόπο μπορούσε.
Με τιμή
Για την Επιτροπή
Υπαπαντή Ρούσσου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά συγχαρητήρια στην Υπαπαντή και το Λευτέρη που πραγματικά προσανατολίζουν τα παιδιά σε υγιείς στόχους,αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη που δείχνουν στα παιδιά μας.Πραγματικά μας κάνατε υπερήφανους που με την παρουσία και τη συμμετοχή σας σ'ένα τόσο μεγάλο φεστιβάλ εκπρωσοπήσατε την Ελλάδα και την Πάρο.
Με αφορμή λοιπόν αυτό το σπουδαίο απο κάθε άποψη ταξίδι μήπως θα έπρεπε οι φορείς του τόπου να επιζητούν και να ενισχύουν αυτούς που πραγματικά τολμούν τέτοια σπουδαία εγχειρήματα και γίνονται οι καλίτεροι πρεσβευτές και διαφημιστές της Πάρου;