Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Η πολύπαθη αριστερά

http://parianostypos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=76

Η πολύπαθη αριστερά, και αναφερόμαστε περισσότερο στους ψηφοφόρους της, οδηγείται για άλλη μια φορά στις κάλπες διασπασμένη. Το ΚΚΕ φιλοδοξεί να αυξήσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών και να το φτάσει σε αυτό των ευρωεκλογών, ενώ στο ΣΥΡΙΖΑ και στο Συνασπισμό το παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος τους, μπορεί και να οδηγήσει και στην επίσημη διάσπαση του χώρου.

Το ΚΚΕ έχει μια σταθερή εκλογική βάση, που ξεκινάει από το 6% και η οποία, ότι και αν συμβεί, παραμένει αμετακίνητη, σε αντίθεση με την εκλογική βάση του Συνασπισμού που είναι κινούμενη άμμος με κατώτατο όριο το 2,5 – 3 %.

Σε επίπεδο εκλογικής τακτικής το μεν ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει τα πράγματα και απορρίπτει τις προεκλογικές και πολύ περισσότερο τις μετεκλογικές συμπράξεις, ακολουθώντας, με συνέπεια, τη μοναχική του πορεία, ενώ ο ΣΥΝ με τα ρεύματα και ο ΣΥΡΙΖΑ με τις συνιστώσες δίνουν την αίσθηση στο εκλογικό σώμα, ότι συνυπάρχουν μόνο για να επιβιώσουν εκλογικά. Και βέβαια, αν αυτό λειτουργήσει αρνητικά στον ψηφοφόρο, τότε τα πράγματα για το κομμάτι αυτό της αριστεράς θα είναι πολύ δυσάρεστα.

Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας πολύ καλά την εσωτερική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο αυτό, με κινήσεις πολιτικά έξυπνες, αλιεύει στελέχη και ψηφοφόρους, σχεδόν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και εν προκειμένω, για να εξασφαλίσει το κρίσιμο ποσοστό που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει αυτοδύναμα.

Υπάρχει ένα ερώτημα –απορία, που απευθύνεται κυρίως στην ανανεωτική αριστερά.
Πώς τόσοι άνθρωποι αυτού του χώρου, που διακρίνονται για την εξυπνάδα τους και τη μεγάλη πολιτική τους παιδεία και εμπειρία, για χρόνια τώρα, δεν έχουν καταφέρει το αυτονόητο: να χαράξουν ρεαλιστική πολιτική με στόχο την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής και να δημιουργήσουν τον τρίτο πόλο εξουσίας που τόσο ανάγκη έχει ο τόπο μας.

Προφανώς η απάντηση δεν είναι εύκολη θα μας πουν. Γιατί, αν ήταν θα είχε δοθεί.
Απάντηση μαρξιστικού τύπου, που όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Απλά το διαιωνίζει, προς δόξαν του δικομματικού συστήματος, που κατά τα άλλα είναι σφοδροί πολέμιοί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: