Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Έχουμε «συγκυβέρνηση» στο Δήμο;

http://parianostypos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=201&Itemid=76

Φαίνεται πως η δημοκρατική λειτουργία στο Δήμο έχει αρχίσει να λειτουργεί ανορθόδοξα. Όλες οι πληροφορίες που διαθέτουμε φέρουν τον κ. Λουΐζο Κοντό να αναλαμβάνει πρόεδρος του πολύπαθου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Αυτή, όπως μας πληροφόρησαν αξιόπιστες πηγές, θα είναι η πρόταση της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης.


Η παράταξη του 68%, που μας έδωσε 3 προέδρους, με ελάχιστο έργο, εκ των όποίων οι 2 διατρέχουν τον κίνδυνο να καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, προφανώς επειδή δε βρίσκει άλλο πρόσωπο από το χώρο της διαθέσιμο για μια καρέκλα, που αποδείχτηκε ηλεκτρική, φορτώνει το βαρύ αυτό έργο στις πλάτες του κ. Κοντού.


Εάν ο κ. Κοντός δεν ήταν δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, εάν ο κ. Κοντός δεν ήταν ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο, η αποδοχή από μέρους του αυτής της πρότασης, πολιτικά δε θα ενοχλούσε κανένα.


Συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Γι αυτό και η ανάληψη, από μέρους του, της προεδρίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, σημαίνει συνδιοίκηση στο Δήμο.

Και τίθεται ευθέως το ερώτημα.


Ποιος θα αρθρώνει τον αντιπολιτευτικό του λόγο στο Δήμο, εκπροσωπώντας το 30% που δεν ψήφισε τον κ. Ραγκούση; Ποιος θα ασκεί έλεγχο των πεπραγμένων του Δήμου; Δηλαδή το εκλογικό σώμα που ψήφισε την παράταξη του κ. Κοντού θα μείνει χωρίς φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο;


Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, τουλάχιστο για όσους εδώ στο νησί έχουν δημοκρατικές ευαισθησίες και πιστεύουν στην θεσμοθετημένη και από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων βασική αρχή, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία κυβερνά και η μειοψηφία ελέγχει.


Εάν ο κ. Κοντός έχει προσχωρήσει στην παράταξη της πλειοψηφίας να βγει και να το πει ευθέως. Εάν όχι να μας εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. Διαφορετικά είναι πολιτικά εκτεθειμένος απέναντι σε έναν κόσμο που τον πίστεψε και τον ψήφισε για δήμαρχο.


Η παράταξη του Δημάρχου είχε κάθε λόγο να προτείνει τον κ. Κοντό. Πολιτικά είναι κερδισμένη γιατί:


1. Βγαίνει από το πολιτικό αδιέξοδο που βρίσκονταν, αφού δεν είχε άτομο να προτείνει.


2. Συμβάλλει με τον τρόπο αυτό στην ουσιαστική διάλυση της παράταξης του κ. Κοντού.


3. Του φορτώνει το πολιτικό κόστος, αφού στον ένα χρόνο που απομένει μέχρι τις δημοτικές εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει έργο που να φαίνεται.


4. Σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής ο κ. Κοντός ίσως να είναι το μπλε κερασάκι στην πράσινη τούρτα της νέας διακυβέρνησης, δηλ. εντολοδόχος των ανθρώπων της στην Πάρο.


Εμείς θα επιμείνουμε και πάλι ότι η μόνη καθαρή και ρεαλιστική λύση στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι η ανάληψη της προεδρίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου από το Δήμαρχο Χρήστο Βλαχογιάννη. Διότι το ζητούμενο είναι η λειτουργία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και όχι τα πολιτικά παιχνίδια που παίζονται σε βάρος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: