Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

"Κύριε Πρωθυπουργέ... Μας οφείλετε μία απάντηση..."

ΠΑ.ΣΟ.Κ.
ΤΟΠΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΡΟΥ
Νεωρίου 16 , Σύρος 841 00
Τηλ.: 22810 – 84100, Fax: 22810 – 83363
www.pasok-syrou.gr
e-mail: nekykla@pasok.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από 5,5 χρόνια στην κυβέρνηση, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στην ΔΕΘ μας ζήτησε να τον κρίνουμε όχι για αυτά που έπραξε αυτός και η παράταξή του για την χώρα, αλλά για όσα μας υποσχέθηκε ότι διατίθεται να πράξη εφόσον επανεκλεγεί.
Η πραγματική όμως και η ωμή αλήθεια για την οικονομία πρωτίστως βρίσκεται πίσω από τις λέξεις.
Μας κληροδοτεί μια καταρρέουσα οικονομία. Το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 100 δις Ευρώ μετά το 2003. Από το 97,8% του ΑΕΠ που ήταν το 2003 βρίσκεται στο επίπεδο του 105% του ΑΕΠ. Κάθε Έλληνας χρεώθηκε κατά 10.000 Ευρώ επιπλέον.
Από τα 260 δις Ευρώ δημόσιο χρέος οι δύο κυβερνήσεις της ΝΔ (1989-1993 και 2004-2008) έχουν δημιουργήσει τα 150 δις Ευρώ, αφού την περίοδο 1989-1993 η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη εκτίναξε το χρέος από το 62% στο 100,5% του ΑΕΠ, χρεώνοντας τη χώρα τότε κατά 53 δις Ευρώ.
Οι δαπάνες για τόκους πριν τις επιπτώσεις της κρίσης αυξήθηκαν στα 12 δις ευρώ (ή 4,6% του ΑΕΠ), από μέσο όρο 8,5 δις (4,1% του ΑΕΠ) κατά έτος που ήταν από την είσοδό μας στην ΟΝΕ έως το 2006.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα, έφτασε το 2007 (πριν την κρίση) το 3,6% και η χώρα μπήκε ξανά σε επιτήρηση, ενώ για το 2008 (πριν έρθει η κρίση στην Ελλάδα και χωρίς πακέτα στήριξης) εκτιμάται σε πάνω από 5%. Για το 2009 ήδη το πρώτο εξάμηνο ο προϋπολογισμός έχει έλλειμμα πάνω από 7% (σαφώς πολύ μεγαλύτερο ακόμη και των ελλειμμάτων του 2003 μετά την απογραφή της ΝΔ).
Η ΝΔ έβαλε με δική της ευθύνη τη χώρα δύο φορές σε επιτήρηση από την ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΟΝΕ που έχει μπει σε επιτήρηση δύο φορές και η μοναδική χώρα που με ευθύνη των υπουργών της ΝΔ δεν έχει καταφέρει έλλειμμα κάτω από το 3% παρά μόνο μία χρονιά.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός στην ΔΕΘ δειλά- δειλά ψέλλισε τη λέξη έσφαλα στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. «Λησμόνησε» τα σκάνδαλα κουμπάρων και ομολόγων. Επέμενε προκλητικά ότι το σκάνδαλο Ζίμενς είναι μόνο «πράσινο», παρά τις αντίθετες αποκαλύψεις της γερμανικής δικαιοσύνης, σίγουρος ότι η επιχείρηση συγκάλυψης στέφθηκε με επιτυχία μετά τη φυγάδευση του Μ. Χριστοφοράκου και την απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μην τον εκδώσει.
«Μετανόησε» για την πλήρη κάλυψη που παρείχε για την παραγραφή των ποινικών ευθυνών των «Βατοπεδινών» και μας διαβεβαίωσε ότι «έσφαλε» στην ρήση του ότι είναι «νόμιμο είναι και ηθικό».
Η κυβέρνησή σας κ. Πρωθυπουργέ στην εξάχρονη διακυβέρνησή της καταβαράθρωσε την οικονομία, επέδειξε ανύπαρκτο πολιτικό ήθος με τη σωρεία των σκανδάλων που βίωσε ο τόπος και με τον τρόπο που τα χειριστήκατε. Περιφρονήσατε την Βουλή, βουλευτές και Δικαιοσύνη, κάνατε το παν να εμποδίσετε την έρευνα, να τους αθωώσετε και εν τέλει κλείνοντας νύχτα τη Βουλή, να παραγράψετε τα αδικήματα υπουργών σας.
Ερωτάσθε:
- Γιατί καταργήσετε το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τον αντικαταστήσατε με το ΕΤΑΚ, που τώρα πια πληρώνουν όλοι οι Έλληνες;
- Πώς είναι δυνατόν να επιβάλετε έκτακτη εισφορά σε χιλιάδες πολίτες και να παγώσετε μισθούς και συντάξεις εκατομμυρίων εργαζομένων και συνταξιούχων, αντί να επιβάλετε έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη 3 δις των τραπεζών;
- Πώς είναι δυνατόν ποτέ να συναινέσουμε σε μία εγκληματικά άδικη φορολογική πολιτική στην οποία οι απλοί Έλληνες πολίτες βλέπουν φέτος τα εισοδήματά τους να φορολογούνται μέχρι και με 37%, την στιγμή που οι μεγαλομέτοχοι των επιχειρήσεων φορολογούνται με 25% και οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών με 15% φέτος.
Και τέλος, γιατί το ελληνικό Δημόσιο, δεν κάνει ό,τι μπορεί για να εισπράξει τα 20 δις ευρώ (!) και πλέον που του οφείλονται, τα 20 δις των ανείσπρακτων φόρων; Ποιους εξυπηρετείτε;
Για όλα αυτά κ. Πρωθυπουργέ δεν είπατε τίποτα στην ΔΕθ.
Μας οφείλετε όμως μία απάντηση.
Από την Συντονιστική Επιτροπή της Τ.Ο Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: