Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008

Μια προσφορά του «Παριανού Τύπου»

Το blog μας απομαγνητοφώνησε και δημοσιεύει τις χαιρετιστήριες ομιλίες που έγιναν κατά την τελετή των εγκαινίων του κτηριακού συγκροτήματος του ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, καθώς και τις τοποθετήσεις όσων μίλησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στο Δημαρχείο στις 12 Σεπτεμβρίου 2008.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ

H Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου Γρηγορία Πρωτολάτη:
Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Πάρο γιατί στα εγκαίνια σχολικής μονάδας παρίσταται επισήμως υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η σημερινή εκδήλωση έρχεται να σφραγίσει τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για να αποκτήσει η Πάρος ένα από τα πιο σύγχρονα εκπαιδευτήρια όχι μόνο του νομού μας αλλά όλης της Ελλάδας.
Σήμερα έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ευχαριστημένοι όταν βλέπουμε ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν ανάψει τη φλόγα της δημιουργίας, της ενεργητικότητας, της ελπίδας. Και αυτό γιατί οι επενδύσεις στην παιδεία αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον γιατί μέσα στις σχολικές αίθουσες δημιουργούνται οι πολίτες του αύριο. Αυτοί που θα κληθούν μελλοντικά να προσφέρουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη του τόπου μας. Πρόκειται για έργο εξαιρετικής σημασίας για τα νησιά του Επαρχείου την Πάρο και την Αντίπαρο που καλύπτει τις ανάγκες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των δυο νησιών. πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην πνευματική κοινωνική και οικονομική πρόοδο του νησιού μας.
Μετά την συστηματική προσπάθεια ωρίμανσης των σχετικών μελετών το έργο δημοπρατήθηκε στις 10 Μαρτίου του 2005 και είναι προϋπολογισμού 4.320.000 ευρώ συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης κατά ποσοστό 82,59% και κατά 17,41% από το Δημόσιο και είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006. Έχει κτισθεί σε οικόπεδο 13 στρεμμάτων που παραχώρησε το 1998 στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο Δήμος Πάρου, όπου και με ενέργειές του καθορίστηκαν τον στις 25 Μαΐου του 2002 και οι όροι δόμησης αυτού. Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Αιγαίο Ε.Π.Ε. σε χρόνο ρεκόρ. Ανατέθηκε το Φεβρουάριο του 2003 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του ιδίου χρόνου. Στις 11 Φεβρουαρίου του 2004 λήφθηκε από την πολεοδομία της Νάξου η οικοδομική άδεια και υπεβλήθη στην ειδική διαχειριστική αρχή η πρόταση μας για ένταξη η οποία αξιολογήθηκε θετικά στις 3 Μαρτίου 2004. Το έργο εντάχθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ. Χαράλαμπου Κόκκινου στις 21 Απριλίου του 2004.
Ευχαριστούμε όλους όσους πριν από μας, ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, αγωνίστηκαν για το έργο».
Η κ. Πρωτολάτη ευχαρίστησε στη συνέχεια τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που εργάστηκαν τα έτη 1998-2002 για το συγκεκριμένο έργο. Ανέφερε ονομαστικά τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και τον Νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα. Για τον κ. Μπάιλα είπε.
«Άφησα τελευταίο τον Νομάρχη μας τον κ. Μπάιλα σκόπιμα γιατί ήθελα πραγματικά να τον ξεχωρίσω. Αγαπητέ μας Νομάρχη γνωρίζουμε από κοντά τις άοκνες προσπάθειές σας για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου και για αυτό σας εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μας ελπίζοντας ότι οι προσπάθειές σας θα συνεχισθούν για την ολοκλήρωση και άλλων αναπτυξιακών έργων στην Πάρο και την Αντίπαρο.
Εύχομαι στους μαθητές καλή σχολική χρονιά, υγεία, πρόοδο, δημιουργία και προπάντων να αγαπήσουν το σχολείο τους να το σεβαστούν και στους εκπαιδευτικούς μια καλή και δημιουργική χρονιά.
Σας ευχαριστώ».

Ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης:
Αξιότιμε κύριε υπουργέ σας καλοσωρίζω στην Πάρο και εύχομαι κατά τη διάρκεια της θητείας σας να έρθετε και άλλες φορές για παρόμοιο λόγο σαν τον σημερινό.
Η σημερινή ημέρα είναι για εμάς ημέρα μεγάλης χαράς και ικανοποίησης. Είναι ένα νέο σχολικό κτήριο που όμοιό του δεν υπάρχει στις Κυκλάδες και που θα είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών και των μαθητών από αυτή τη σχολική χρονιά που τώρα ξεκινάει και που αναμφίβολα θα συμβάλει στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και στον εκσυγχρονισμό για τον οποίο όλοι μας αγωνιζόμαστε.
Με τη λειτουργία αυτού του εκπαιδευτηρίου μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των μαθητών του Επαγγελματικού Λυκείου οι οποίοι μέχρι τώρα συνωστίζονταν στα δωμάτια ενός πρώην ξενοδοχείου και από εδώ και στο εξής μαζί με του μαθητές της Επαγγελματικής σχολής που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους σε άρτια εξοπλισμένες αίθουσες και εργαστήρια. Να φοιτούν σε ένα σχολείο που πραγματικά αποτελεί στολίδι του νησιού μας και για το οποίο δικαιούμαστε να είμαστε υπερήφανοι όλοι.
Για την ανέγερση αυτού το σχολείου εργάστηκαν, προσπάθησαν και συνεργάστηκαν πολλοί. Ο Δήμος διέθεσε οικόπεδο 13.000 τετραγωνικών μέτρων. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Επαρχείο Πάρου κατέβαλαν κάθε προσπάθεια ώστε να εκπονηθεί η μελέτη, να ολοκληρωθεί ο φάκελος και να κατατεθεί στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου η οποία ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προσπαθειών το ενέταξε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Το έργο ολοκληρώθηκε και σήμερα παραδίδεται στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς αλλά και στο Δήμο ο οποίος σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι ο ιδιοκτήτης της κινητής και ακίνητης σχολικής περιουσίας. Αν ρίξουμε μια ματιά στο κτήριο θα διαπιστώσουμε και είναι προφανές ότι οι δαπάνες, για τις λειτουργικές ανάγκες, τη συντήρηση και τις επισκευές αυτού του σχολείου, θα είναι υψηλές. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι μαθητές και οι μαθήτριες να προσέχουμε σαν τα μάτια μας το νέο σχολείο και να το περιφρονούμε από τις άγριες διαθέσεις ορισμένων οι οποίοι με περισσή ευκολία καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία. Είναι πολυτέλεια και δεν μπορούμε να δαπανάμε χρήματα για να αποκαταστήσουμε ζημιές που οφείλονται στη απερισκεψία κάποιων. Εξάλλου στόχος όλων μας πρέπει να είναι η δημιουργία και όχι η καταστροφή. Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο μαθητικός πληθυσμός του νησιού μας έχει αυξηθεί και αυξάνεται συνεχώς και η ανάγκη κατασκευής και άλλων σχολικών κτηρίων είναι επιτακτική. Εξάλλου είναι υποχρέωση όλων μας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις διευκολύνσεις και τα μέσα που τους παρέχουν οι νέες σχολικές εγκαταστάσεις με στόχο την αύξηση της αποτελεσματικότητας των σχολείων τόσο σε θέματα γνώσης και κατάρτισης όσο και σε θέματα αγωγής και παιδείας. Βέβαια η εξασφάλιση της άνεσης και της πολυτέλειας δεν προϋποθέτει απαραιτήτως και τη σωστή λειτουργία και πολύ περισσότερο την επιτυχία στο εκπαιδευτικό έργο. Χρειάζονται και άλλες προϋποθέσεις. Όπως σύγχρονο αναλυτικό πρόγραμμα, κατάλληλη μέθοδος διδασκαλίας και σχολικής εργασίας.
Θα ήθελα να ευχηθώ σε σας τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου καλή σχολική χρονιά, καλή πρόοδο. Δεν πρέπει να σας διαφεύγει ούτε μια στιγμή ότι πίσω από κάθε επιτυχία απαιτείται μια σωστή προγραμματισμένη και επίπονη δουλειά και ότι τώρα επενδύετε για το μέλλον. Τώρα βάζετε τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο. Θέλω επίσης να ευχηθώ στους εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά να δώσουν και αυτοί τον καλύτερο εαυτό τους, να είναι σίγουροι ότι είμαστε δίπλα τους, τους στηρίζουμε στο δύσκολο έργο τους και αναγνωρίζουμε την προσφορά τους. Σας ευχαριστώ.

Ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας:
Αγαπητοί συμπατριώτες της Πάρου, αγαπητά μου παιδιά.
Όταν τον Ιανουάριο του 2003 αναλάμβανα Νομάρχης και βρήκα να υπάρχει καταχωρημένη πίστωση 180.000 ευρώ για την ανάθεση της μελέτης για το συγκεκριμένο έργο και με δεδομένες ταις τότε ανάγκες του νησιού προχωρήσαμε στην υλοποίηση του έργου. Ήξερα ότι ήταν ένα εγχείρημα που απαιτούσε πολύ δουλειά και δεν το είδα με αισιόδοξο μάτι αφού ξεκινήσαμε μόνο με ένα προϋπολογισμό μελέτης 180.000 ευρώ. Όμως είχα μέσα μου την ελπίδα για την ολοκλήρωσή του, γιατί γνώριζα ότι είχα συνεργάτες με μεράκι, θέληση και όρεξη για δουλειά που θα πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε σήμερα. Πράγματι τόσο η Έπαρχος όσο και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι του Επαρχείου, οι τεχνικές υπηρεσίες τόσο της Νομαρχίας όσο και του Επαρχείου έδωσαν ότι μπορούσαν προσπάθησαν κόπιασαν και έτσι σήμερα φθάσαμε στη χαρούμενη αυτή στιγμή. Για μένα μάλιστα προσωπικά δεν είναι απλά μια χαρούμενη στιγμή. Είναι μια στιγμή μεγίστης ικανοποίησης. Γιατί έχοντας τόσα χρόνια ταυτιστεί με την κοινωνία και τους συμπατριώτες μου Παριανούς μπορώ να βλέπω στα μάτια τους μια θετική άποψη αναγνώρισης για τις προσπάθειες που καταβάλουμε ως Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και την αποτελεσματικότητα που έχουμε.
Έχει χιλιοειπωθεί η φράση ότι όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή. Βέβαια το όμορφο νησί μας δεν μπορεί να έχει σχέση με φυλακές. Είχε όμως και έχει ανάγκη από σχολεία. Όμορφα και σύγχρονα σχολεία. Τούτο το συγκρότημα κάλυψε μια μεγάλη ανάγκη και απάντησε σε μια προσμονή και σε μια απαίτηση της σύγχρονης κοινωνίας».
Ο κ. Μπάιλας αφού έκανε μια καταγραφή των χώρων του ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ κατέληξε:
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί παραδίδουμε σήμερα σχεδόν ένα τέλειο εκπαιδευτήριο. Σήμερα η κρυφή ελπίδα που είχα τότε που ξεκινήσαμε την προσπάθεια έγινε χαρά για εσάς και ικανοποίηση για μένα και τους συνεργάτες μου. Μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια γιατί ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και παραδίδουμε στην Πάρο ένα έργο που το κράτος το χρωστούσε στο νησί εδώ και πολλά χρόνια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίησή του και πιστέψτε με το κάνω μέσα από την καρδιά μου. Έχω τη σιγουριά ότι πάμε καλά. πιστεύω ότι θα πάμε μπροστά. Η αισιοδοξία μου αυτή πηγάζει από την ομαδική προσπάθεια που καταβάλαμε για τούτο το έργο. Πηγάζει από τις παρεμβάσεις που κάναμε και κάνουμε για τη συντήρηση σχεδόν όλων των εκπαιδευτικών μονάδων του νησιού. Πηγάζει από το γεγονός ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικής Κοινότητας εξόπλισε και εξοπλίζει τούτο το σχολείο αλλά και όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες του νησιού με σύγχρονο εξοπλισμό η αξία του οποίου ξεπερνάει τα 6 εκατ. ευρώ. Πηγάζει από τα λιμενικά έργα στη Νάουσα και την πούντα. Πηγάζει από την κοινή προσπάθεια που θα αρχίσουμε για τη χωροθέτηση του εμπορικού λιμένα. Βγαίνει από τα έργα οδοποιία που κάναμε και κάνουμε ώστε το επαρχιακό οδικό δίκτυο να βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση από ποτέ. Από τα αθλητικά, πολιτιστικά και έργα υποδομής του νησιού και την αναβάθμιση όλων των διοικητικών υπηρεσιών που προσφέρει το Επαρχείο. Σχεδιάζουμε και σε συνεργασία με το Δήμο Πάρου ολοκληρώνουμε την προσπάθεια για την εκπαίδευση για τη μελέτη του γυμνασίου Παροικιάς σε οικόπεδο του Δήμου 4,5 στρεμμάτων και προγραμματίζουμε την αγορά οικοπέδου για την ανέγερση ενός ακόμα δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου. Για μένα έχει μεγάλη σημασία να βαδίζουμε όλοι μαζί χωρίς αναχώματα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές».

Ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης:
Θεωρώ ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και να υποδεχόμαστε από κοινού για πρώτη φορά τον υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έναν νέο άνθρωπο τον Ευριπίδη τον Στυλιανίδη ο οποίος με την όχι απλή και τυπική του παρουσία εδώ σήμερα έρχεται να εγκαινιάσει αυτή τη σχολική μονάδα που αποτελεί επένδυση όχι μόνο για την Πάρο αλλά για όλο το νομό Κυκλάδων. Κύριε υπουργέ επιτρέψτε μου να σας πω, επειδή βρίσκεστε στην καρδιά της νησιωτικής Ελλάδας, κάθε ευρώ που επενδύεται από την κυβέρνηση σε αυτό εδώ το τόπο πιάνει τόπο. Όπως ακριβώς και αυτό εδώ το έργο. Το οποίο εκτέλεσε η κυβέρνηση και βοήθησαν και οι άλλοι θεσμικοί φορείς να υλοποιηθεί. Κύριε υπουργέ θα σας κουράσουμε. Μετά από δυο μήνες θα είναι και το δημοτικό σχολείο στη Νάουσα έτοιμο και θα σας καλέσουμε να το εγκαινιάσετε και εκείνο. Επενδύστε στο χώρο της Παιδείας στην νησιωτική Ελλάδα και να είστε σίγουρος ότι κάθε ευρώ επενδύεται σωστά.
Θα πρέπει να πω ότι η σχολική χρονιά ξεκινάει στις Κυκλάδες με πανέτοιμη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα βιβλία έχουν μοιραστεί στους μαθητές και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές είναι στη θέση τους. Οφείλω λοιπόν να αποδώσω συγχαρητήρια στην Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού για τη συμβολή της στην εκτέλεση του έργου, στην κυβέρνηση για την επιλογή της να επενδυθούν εδώ στην καρδιά της νησιωτικής Ελλάδας τα χρήματα για να κάνουμε αυτά τα σχολεία και σε σας προσωπικά για την άρτια οργάνωση του υπουργείου Παιδείας που τα αποτελέσματά του είναι απτά και εδώ στην Πάρο.
Συγχαρητήρια και να είστε καλά.

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου:
Θα πω κάτι συνηθισμένο. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Η καλλιέργεια του πνεύματος, η παιδεία, η υγεία πορεύονται σε δρόμους παράλληλους και πρέπει να καλλιεργούνται και τα δυο συγχρόνως με την ίδια δύναμη, με την ίδια θέληση. Στην Πάρο το έχουμε εισπράξει αυτό σε όλη του την έκταση. Σχολεία δημιουργούνται, εξαγγείλαμε και ξεκινήσαμε το Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας. Η πολιτεία τα προσφέρει αυτά απλόχερα. Αγαπημένα μας παιδιά εμείς ως πολιτεία σας τα προσφέρουμε. Εσείς πρέπει να ανοίξετε την αγκαλιά σας στο σχολείο σας όπως έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους οι γονείς σας, οι εκπαιδευτικοί, η πολιτεία. Να αγαπήσετε τον εαυτό σας, το χώρο που ζείτε τον περισσότερο χρόνο από τη ζωή σας. Ποτέ δεν έχασε κανένας όταν πήρε αγάπη ή όταν έδωσε αγάπη. Σήμερα σας καλούμε να δείξετε αγάπη στο χώρο σας και με έναν ακόμη τρόπο. Στους δασκάλους σας, στην εκπαίδευσή σας, στη μάθησή σας. Καλή χρονιά και καλό μέλλον.

Ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας:
Σήμερα πιστεύω ότι οι νέοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης έρχονται σε ένα χώρο που αποτελεί αναγκαία συνθήκη για να μπορέσουν να δεχθούν τη γνώση μέσα σε ένα περιβάλλον σύγχρονο. Αναγκαία συνθήκη όχι όμως και ικανή για να μπορέσει να διασφαλίσει αυτό που όλοι επιζητάμε δηλαδή την ποιότητα στη γνώση.
Αυτή η υποχρέωση της πολιτείας απέναντί τους εκπληρώνεται σήμερα με ένα σύγχρονο συγκρότημα το οποίο είναι το 21ο συγκρότημα σε ένα πρόγραμμα σχολικών κτηρίων που ξεκίνησε από το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Είναι το 21ο σχολικό κτήριο που εγκαινιάζεται στον Κυκλαδικό χώρο. Είναι μια υποχρέωση της πολιτείας απέναντί σας και μια υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στην τεχνική εκπαίδευση. Επειδή αυτό το κτήριο θα στεγάσει το ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ θα πρέπει ο χώρος της τεχνικής εκπαίδευσης να τύχει ειδικής προσοχής και μέριμνας με τον επαναπροσανατολισμό και την εφαρμογή σε νέες ειδικότητες και να υπάρξει η ειδική στόχευση και ειδική μέριμνα στην τεχνική εκπαίδευση η οποία βλέπουμε ότι από πλευράς εγγραφής μαθητών φθίνει. Ήδη η πτώση είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει να μας κάνει να ανησυχούμε διότι τα κτήρια μεν φτιάχνονται αλλά όταν ο αριθμός των μαθητών από το 34% που ήταν στην τεχνική εκπαίδευση πέφτει στο 17% σημαίνει ότι πρέπει να προβληματιστούμε ιδιαίτερα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε για την ενίσχυσή της.
Με τη βεβαιότητα ότι οι παράγοντες που συμμετέχουν σε μια ποιοτική εκπαίδευση θα λειτουργήσουν σωστά, πρώτα και κύρια οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι διατεθειμένοι και πιστεύω ότι το έχουν δείξει να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια η οποία όμως πρέπει να απολαμβάνουν από πλευράς της πολιτείας την αναγνώριση του ρόλου τους και των προσπαθειών τους και να αμείβονται ανάλογα. Είναι ένας βασικός παράγοντας ο οποίος συμμετέχει και συμβάλει ουσιαστικά στην ποιοτική εκπαίδευση. Οι μαθητές οι οποίοι πιστεύω ότι είναι πρόθυμοι να γίνουν αποδοχείς και αποδέκτες της γνώσης Η αυτοδιοίκηση η οποία έκανε το καθήκον της έφτιαξε αυτό το σύγχρονο εκπαιδευτήριο, η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα το συντηρήσει, με τις παραινέσεις βεβαίως του δημάρχου να το προσέχετε, και τέλος η πολιτεία και στους πόρους που πρέπει να διαθέσει για την παιδεία που αντί να μειώνονται θα πρέπει κάθε χρόνο να αυξάνονται και τελικά να φθάσουμε το αυτονόητο να μην το θεωρούμε κατόρθωμα. Δηλαδή το ότι τα βιβλία και οι καθηγητές πρέπει να περιμένουν τους μαθητές είναι το αυτονόητο, είναι η υποχρέωση της πολιτείας. Αυτό λοιπόν το αυτονόητο πρέπει να γίνει επιτέλους κατάκτηση στην ελληνική εκπαίδευση για να μπορέσουμε να βάλουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά. Συγχαρητήρια στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και βεβαίως σε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια και να γίνει πραγματικά ένας χώρος όπου η ποιότητα θα κυριαρχεί, η γνώση θα κυριαρχεί και θα παράγει ενεργούς ώριμους και υπεύθυνους πολίτες.

Ο διευθυντής του ΕΠΑΣ κ. Φλέσσας:
Είναι πολύ μεγάλη μέρα για το σχολείο μας, είναι μια ημέρα ιστορική. Θα διατυπώσω μια ευχή. Να είναι η απαρχή μιας διαδικασίας που θα αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στο νησί μας και γενικότερα. Επί πάρα πολλά χρόνια τα δικά μας τα παιδιά ήταν τα αποπαίδια της δημόσιας εκπαίδευσης. Καλώ πρώτα από όλα τους ίδιους τους μαθητές να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να ανεβάσουν την αυτοεκτίμησή τους, να βάλουν στόχους στη ζωή τους και να δουλέψουν μέσα σε αυτό το σχολείο. Εκπροσωπώντας το σύλλογο καθηγητών του ΕΠΑΛ και του ΕΠΑΣ μπορώ να πω ότι έχουμε δείξει τον καλύτερό μας εαυτό έως τώρα και θα τον δείξουμε και στο μέλλον.
Η τεχνική εκπαίδευση στην Πάρο δεν έγινε από το μηδέν. Είναι σήμερα κοντά μας πάντα δραστήριος και φιλικός ο πρώτος διευθυντής του ΤΕΕ ο κ. Βλασσόπουλος, ο οποίος είναι ο γενάρχης της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Νομίζω ότι του αξίζει ένα θερμό χειροκρότημα.

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος:
Η Κυβέρνηση Καραμανλή, στηρίζει την ελληνική περιφέρεια, στηρίζει τις δράσεις που αφορούν την Εκπαίδευση. Επενδύει στην Παιδεία γιατί η επένδυση στην Παιδεία είναι επένδυση στο μέλλον.
Είχα την τιμή να εντάξω το ΤΕΕ Παροικιάς Πάρου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Νοτίου Αιγαίου στις 21/4/04. Δημοπρατήθηκε στις 10/3/05 και υπογράφηκε σύμβαση στις 13/7/05 με προϋπολογισμό 3,2 ευρώ. Περιλαμβάνει 23 αίθουσες διδασκαλίας, τέσσερα εργαστήρια, μία βιβλιοθήκη, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, γραφεία και βοηθητικούς χώρους. Σε συνδυασμό με το ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο της Νάουσας Πάρου, με προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ και τη μελέτη ανέγερσης του 2ου Γυμνασίου Παροικιάς Πάρου, η οποία χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου, με προϋπολογισμό 305.000 ευρώ, έρχονται να ικανοποιήσουν ένα πολύχρονο αίτημα των κατοίκων της Πάρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα της Πάρου ανέρχονται στο ποσό των 25 εκ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου και του Προγράμματος του Υπουργείου “ΘΗΣΕΑΣ”.

Ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης:
Kυρίες και κύριοι,
Η σημερινή παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στο Νομό των Κυκλάδων και στο νησί της Πάρου αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης Καραμανλή για την ελληνική περιφέρεια, αλλά και για την ελληνική εκπαίδευση.
Δεν συνδυάζεται με θεωρητικές εξαγγελίες, αλλά με συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα, που παρήχθησαν εντός ορισμένου χρονοδιαγράμματος, ικανοποιώντας προσδοκίες και οράματα μιας τοπικής κοινωνίας που για πολλά χρόνια στερήθηκε ευκαιρίες και δυνατότητες και θεωρούμε όλοι χρέος μας διακομματικά και υπερκομματικά να απαντήσουμε σε αυτές τις προσδοκίες και τα οράματα με έργα κι όχι με λόγια.
Ως υπεύθυνος Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων θα σας πω μία παραδοχή και μία αλήθεια, η οποία νομίζω ότι πρέπει να μας καθοδηγεί όλους στο χώρο της παιδείας. Είναι αποτέλεσμα εποικοδομητικής συνεργασίας όλων, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές, που έχουν ενδιαφέρον να επενδύσουν στη νεώτερη γενιά αυτού του τόπου.
Η Κυβέρνηση σχεδιάζει, προγραμματίζει και χρηματοδοτεί και το έκανε. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι Εταίρος και προχωρά στη συνυλοποίηση του έργου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που παραλαμβάνει και αναλαμβάνει την ευθύνη να συντηρεί αυτό το κτίριο και τις υποδομές, για να μπορούν πραγματικά να είναι λειτουργικές και ανταποδοτικές για τους νέους και το κάνει.
Όλοι μαζί λοιπόν παραδίδουμε το δημιούργημα μιας συνεργασίας, που το ευλόγησε η εκκλησία μας σήμερα και που θα το παραχωρήσουμε στα παιδιά μας, για να το αξιοποιήσουν σωστά για το καλό τους και για το καλό του τόπου.
Θέλω να σας πω ότι είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία, παράλληλα ότι αυτή τη στιγμή στο Νομό Κυκλάδων και στο νησί της Πάρου βρίσκονται σε εξέλιξη υλοποίησης οι μελέτες από 34 σημαντικά έργα που αφορούν τη σχολική στέγη και απαντούν στις ανησυχίες και τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατομμυρίων ευρώ.
Θα έχουμε στη συνέχεια τη δυνατότητα στο Δήμο να συζητήσουμε τα σχετικά έργα και να προγραμματίσουμε ίσως και άλλα που πρέπει να συμπληρώσουν το χάρτη, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις τοπικές ανάγκες.
Πριν από λίγο επισκεφθήκαμε ένα άλλο εργοτάξιο, που σε λίγο καιρό κλείνει κι έτσι θα παραδώσουμε ένα μεγάλο δημοτικό σχολείο στους κατοίκους της Νάουσας, λύνοντας το πρόβλημα αυτής της περιοχής. Επίσης είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει εντάξει και έχει δεσμεύσει τις αντίστοιχες δαπάνες για το Νομό Κυκλάδων, την κατασκευή 13 νηπιαγωγείων που θα λύσουν οριστικά το ζήτημα των υποδομών στην πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Και είναι βεβαίως έτοιμο να στηρίξει τις προσπάθειες της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε άλλα ζητήματα που υπάρχουν στο νομό. Γνωρίζω ότι εδώ και μία επταετία υπάρχουν προκάτ κτίρια τα οποία δεν μπορεί να αποτελούν οριστική και μόνιμη λύση για τις υποδομές κάποιων σχολείων που λειτουργούν εδώ.
Κι εμείς, μόλις τακτοποιήσει τα ρυμοτομικά σχέδια ο Δήμος ή η Νομαρχία και ξεκαθαρίσει το καθεστώς των οικοπέδων, γιατί από εκεί πρέπει να γίνει αυτό, έχουμε τα κονδύλια να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή μονίμων εγκαταστάσεων που θα επιλύσουν και αυτό το πρόβλημα για το σχολείο που το αντιμετωπίζει και είμαστε και ανοικτοί για να ακούσουμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση και να συνδράμουμε.
Θέλω να ξέρετε ότι ο νομός σας είναι ο τριακοστός νομός που επισκεπτόμαστε. Σκύβουμε πάνω από τα εργοτάξια, πιέζουμε τους κατασκευαστές να τρέξουν και να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα, θεμελιώνουμε νέα έργα που έχουν ήδη προετοιμαστεί και εγκαινιάζουμε έργα τα οποία έχουν ολοκληρωθεί. 1233 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη κατασκευής ή μελέτης και ο χρονικός ορίζοντας για να τακτοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα όλο και να παραδοθούν τα κτίσματα φτάνει μέχρι το 2012.
Θα αντιμετωπίσουμε σε πολύ μεγάλο ποσοστό έτσι τις ανάγκες της ελληνικής περιφέρειας και θα βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες, εκπληρώνοντας αν θέλετε την υποχρέωση που έχουμε απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν από μας, τους γονείς και τους Εκπαιδευτικούς, να ανταποκριθούμε για να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε στο δύσκολο έργο το οποίο έχουν.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου, την οποία την επιβεβαιώνω κάθε φορά αυτές τις μέρες όταν επισκέπτομαι ένα σχολείο ή μία περιοχή της Ελλάδος, όταν βλέπω ότι το Υπουργείο έκανε το καθήκον του απέναντι στην εκπαιδευτική κοινότητα. Θέλω να ευχαριστήσω εδώ ενώπιόν σας όλα εκείνα τα στελέχη της εκπαίδευσης τα διοικητικά ή τα εκπαιδευτικά στελέχη που στερήθηκαν φέτος το καλοκαίρι τις διακοπές τους για να μπορέσουν τα αυτονόητα να ξαναγίνουν αυτονόητα μετά από πολλές δεκαετίες.
Δηλαδή τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές στα σχολεία που είχαν 15 χρόνια περίπου να τους περιμένουν, συνήθως οι μαθητές περίμεναν τα βιβλία, να καλυφθούν τα κενά, ο νομός σας ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ τα προηγούμενα χρόνια από απουσία διδασκόντων κι από κλειστά σχολεία γιατί δεν υπήρχαν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ φέτος είναι όλοι στη θέση τους από την ημέρα που ξεκινά ο αγιασμός.
Να έχει ολοκληρωθεί η εισαγωγική επιμόρφωση για 7.300 νεοδιόριστους καθηγητές και 5.000 χιλιάδες αναπληρωτές τους πριν τον αγιασμό κι όχι στη μέση της χρονιάς, ώστε να παραλάβουν έτοιμοι τα παιδιά μας και να μη χρειάζεται να λείπουν από το μάθημα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς προκαλώντας αναστατώσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.
Να ξεκινήσει η πρόσθετη διδακτική στήριξη από την αρχή της χρονιάς για να χτυπηθεί η παραπαιδεία, να γίνει το φροντιστήριο μέσα στο σχολείο, με χρήματα αυτή τη φορά από το ίδιο το κράτος κι όχι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, έτσι ώστε να στηριχθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.
Και βεβαίως, να δοθεί μια νέα δυναμική στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία πραγματικά είχε παρακμάσει για πολλά χρόνια στον τόπο μας και η οποία φέτος δείχνει να ανακάμπτει και δείχνει να ανακάμπτει γιατί φέτος ολοκληρώνεται ο πρώτος τριετής κύκλος που θα μας επιτρέψει να βγάλουμε συμπεράσματα και να διατυπώσουμε δημόσια επίσημα στοιχεία που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα.
Και παράλληλα η δυναμική αυτή τεκμαίρεται όχι μόνο από αυτές τις υποδομές που βλέπετε μπροστά σας, τεκμαίρεται από το ότι έχουν εξοπλιστεί πλήρως πάρα πολλά εργαστήρια, από το ότι έχουν χρηματοδοτηθεί ήδη σχολεία για να προχωρήσουν στη δημιουργία 120 ειδικών βιβλιοθηκών για την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, ότι έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν τα Γραφεία Διασύνδεσης που θα επιτρέψουν στους αποφοίτους των τεχνικών και επαγγελματικών λυκείων, των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, να μπορούν να βγουν κατευθείαν στην αγορά εργασίας.
Και βεβαίως την ίδια στιγμή ετοιμάζεται και σχέδιο νόμου για να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, το οποίο θα εκσυγχρονίζει περαιτέρω τη διαδικασία λειτουργίας αυτών των τμημάτων, ώστε τα παιδιά που αποφοιτούν από τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, όπως είπε πολύ σωστά ο Διευθυντής του σχολείου να μην είναι τα παραπαίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να έχουν το πλεονέκτημα ότι άμεσα εντάσσονται στην αγορά εργασίας και κερδίζουν χρόνο σε σχέση με τους άλλους που έχουν επιλέξει έναν άλλο δρόμο προς τις σπουδές. Κερδίζουν χρόνο διότι πραγματικά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή.
Θέλω να βεβαιώσω επίσης ότι είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο αίτημα αυτού εδώ του σχολείου, ώστε να θεσμοθετηθούν ειδικότητες τέτοιες που να συνδέονται με την τοπική οικονομία και ανάπτυξη, όπως είναι τα τουριστικά ζητήματα που τα έχει ανάγκη η περιοχή για να έχει στελεχιακό δυναμικό υψηλών προδιαγραφών και να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.
Είμαι βέβαιος ότι με πολύ καλή και εποικοδομητική συνεργασία θα τα πετύχουμε όλα αυτά. Και ειλικρινά πιστεύω ότι ο χώρος της παιδείας δεν ενδείκνυται ούτε για τη δημιουργία εντυπώσεων, ούτε για την πρόκληση αντιπαραθέσεων. Όποιος το κάνει αυτό, υπονομεύει την προοπτική του ίδιου μας του έθνους.
Εμείς πιστεύουμε στη συνεργασία όλων των πολιτών και κοινωνικών δυνάμεων και προσπαθούμε δουλεύοντας ακάματα να ανταποκριθούμε με πληρότητα στις υποχρεώσεις μας ώστε να δικαιώσουμε τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους και βέβαια να ανταποκριθούμε στα οράματα και τις προσδοκίες των ίδιων των παιδιών στα οποία οφείλουμε το μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης:
Σας ευχαριστούμε που μας δίνετε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε προβληματισμούς και να σας αναφέρουμε τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε σχετικά με την παιδεία, αν και με την ομιλία που κάνατε πριν από λίγο στα εγκαίνια εμένα με πείσατε ότι είστε αρκετά ενημερωμένος και για τα προβλήματα του νησιού.
Σπάνια υπουργός παιδείας έρχεται στην Πάρο και γι’ αυτό η σημερινή συνάντηση αποκτά για εμάς ιδιαίτερη σημασία.
Πριν από λίγο εγκαινιάσατε το ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ Πάρου. Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι κάποια άλλα παιδιά και αυτή τη σχολική χρονιά θα είναι υποχρεωμένα να παρακολουθούν τα μαθήματα σε κτήρια τα οποία δεν προορίζονται για σχολεία και σε προκατ αίθουσες οι οποίες πρέπει επιτέλους να σταματήσει η λειτουργία τους. Όταν συζητάτε με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης είμαι βέβαιος ότι τα προβλήματα κυρίως που σας θέτουν είναι αυτά που έχουν σχέση με την ανέγερση σχολικών κτηρίων όπως επίσης και με τις λειτουργικές δαπάνες.
Ο μαθητικός πληθυσμός της Πάρου αυξάνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Υπάρχουν ανάγκες σε κτήρια κυρίως στην Παροικιά. Άκουσα με μεγάλη ικανοποίηση ότι θα κτιστούν νηπιαγωγεία. Είναι απαραίτητο τουλάχιστον για την Παροικιά η ανέγερση πολυθέσιου νηπιαγωγείου διότι μέχρι σήμερα τα νήπια στεγάζονται σε κτήρια που δεν πληρούν τις σύγχρονες προϋποθέσεις. Επίσης στα δημοτικά διαμερίσματα Μάρπησσας και Αγκαιριάς είναι απαραίτητη η ανέγερση νηπιαγωγείων. Στο 2ο δημοτικό σχολείο της Παροικιάς μερίδα μαθητών παρακολουθεί τα μαθήματα σε προκάτ αίθουσας. Απαιτείται ή προέκταση του σχολείου ή για να λυθούν τα προβλήματα της επόμενης 20ατείας απαιτείται ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου όπως και ενός σχολείου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης γιατί το γυμνάσιο είναι πλέον κορεσμένο και εκεί παρακολουθούν τα μαθήματα μαθητές σε προκάτ αίθουσες. Στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη αλλά παρ’ όλα αυτά απαιτείται να εξυγχρονισθούν τα υπάρχοντα σχολεία.
Οι λειτουργικές δαπάνες είναι ένα μεγάλο πρόβλημα γιατί η πολιτεία μέχρι σήμερα από ότι έχουμε διαπιστώσει όχι μόνο δεν αυξάνει τις επιχορηγήσεις αλλά μάλλον τις μειώνει. Ο Δήμος της Πάρου τα τελευταία χρόνια για τις λειτουργικές δαπάνες έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ο Δήμος χρηματοδοτεί τις σχολικές επιτροπές με ισόποσες δόσεις με αυτές του υπουργείου Παιδείας. Ετησίως ο Δήμος της Πάρου για λειτουργικές δαπάνες δίνει από τον προϋπολογισμό του 250.000 με 300.000 ευρώ.
Ακόμα δεν έχει βρεθεί ο Υπουργός ή ο Πρωθυπουργός που θα αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία και θα γραφτεί στην ιστορία.
Τα σχολεία είναι απαραίτητο να εκσυγχρονισθούν. Ότι έχουν σπίτι τους, τηλεόραση, βίντεο, υπολογιστή, τα στερούνται στο σχολείο. Αυτά νομίζω πρέπει απαραίτητα να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία για να προλάβουμε έστω και τώρα που είναι αργά το τρένο των εξελίξεων.
Και στην Πάρο υπάρχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Πρέπει και επιβάλλεται να ιδρυθούν επιπλέον τμήματα ένταξης σε ορισμένα σχολεία που δεν έχουν ιδρυθεί. Επίσης υπάρχουν παιδιά με αυτισμό, με σύνδρομο Ντάουν, με τύφλωση τα οποία έχουν αξιολογηθεί να παρακολουθήσουν μαθήματα παράλληλης στήριξης αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων δεν έχουν διοριστεί οι κατάλληλοι εκπαιδευτικοί.
Θέλω να σας μεταφέρω και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για πρώτη φορά την υλοποίηση του προγράμματος την έχει αναλάβει του υπουργείο Απασχόλησης και η Εργατική Εστία. Φέτος στην Πάρο έγιναν λάθη χωρίς να ευθύνονται οι γονείς. Στο σταθμό της Παροικιάς μπορούν να φοιτήσουν 15 βρέφη και 30 ήπια. Από λάθος που έγινε στο πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας χαρακτηρίστηκαν επιλαχόντες 25 παιδιά και ενώ μπορούν σήμερα να παρακολουθήσουν μαθήματα από το λάθος αυτό δεν έχουν δοθεί οι εντολές τοποθέτησης με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην τα δεχθούν στο σταθμό. Εμείς επικοινωνήσαμε με τους αρμόδιους της Εργατικής Εστίας και μας απάντησαν ότι το πρόγραμμα είναι κλειδωμένο. Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται μια πολιτεία του σήμερα να δείχνει δυσκαμψία σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα. Οι γονείς έχουν δίκιο είναι υποχρεωμένοι να ξαναυποβάλουν αιτήσεις και να περιμένουν μέχρι τις 6 Νοεμβρίου όταν και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης.
Έχω πληροφορηθεί ότι ο Οργανισμός Σχολικών κτηρίων κατασκευάζει αίθουσες κλειστών γυμναστηρίων πολλαπλών χρήσεων. Εμείς έχουμε ένα κληροδότημα το οποίο διαθέτει 170.000 ευρώ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μάρπησσας προκειμένου να γίνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων -δεσμευμένος ο σκοπός- και κλειστό γυμναστήριο. Θα θέλαμε τη βοήθεια του ΟΣΚ να βάλει τα υπόλοιπα χρήματα ή και τη μελέτη, όπως μπορεί να μας βοηθήσει, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο.
Επίσης θέλω να σας θέσω το θέμα της σύνδεσης του ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ με τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Η Πάρος δικαιούται μια τέτοια σχολή. Τέλος θέλω να σας πω πως όντως φέτος τα σχολεία περίμεναν τους μαθητές και επίσης δεν έχουμε τα κενά που είχαμε τις προηγούμενες χρονιές σε επίπεδο εκπαιδευτικών. Θεωρώ όμως ότι οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών θα πρέπει να σταματήσουν να γίνονται τον Σεπτέμβριο γιατί εμάς μας δημιουργούν προβλήματα.

Η Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου Γρηγορία Πρωτολάτη
Τα προβλήματα κατά σειρά προτεραιότητας είναι:
1. Η κατασκευή ενός γυμνασίου στην Παροικιά. Ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η μελέτη με ποσό 305.000 ευρώ. Πρέπει να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα που υπάρχουν όσο αφορά τον συντελεστή δόμησης και να συνεχιστεί αυτή η μελέτη.
2. Η προσθήκη τεσσάρων αιθουσών στο 2ο Δημοτικό σχολείο Παροικιάς. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά στεγάζονται σε αίθουσες προκάτ. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να δώσει 500.000 ευρώ για να αγοραστεί το όμορο οικόπεδο. Θα ήθελα να εξετάσετε τη δυνατότητα εάν υπάρχει χρηματοδότηση και από το υπουργείο δεδομένο ότι το όμορο οικόπεδο έχει κόστος 1.800.000 ευρώ.
3. Η κατασκευή νηπιαγωγείου στην Παροικιά. Υπάρχει ανεπάρκεια χώρου στο 2ο νηπιαγωγείο της Παροικιάς.
4. Προσθήκη αιθουσών στο Λύκειο της Νάουσας, στο γυμνάσιο Αρχιλόχου.
5. Μετασκευή χώρου στο γυμνάσιο της Αντιπάρου.
6. Κατασκευή νηπιαγωγείου στην Αγκαιριά, στη Μάρπησσα
7. Ολοκλήρωση της προσθήκης στο δημοτικό σχολείο του Αρχιλόχου.
Όσον αφορά το ΕΠΑΛ, όπως είδατε είναι πάρα πολύ μεγάλο το κτήριο. Υπάρχει αναγκαιότητα να υπάρξει οργανική θέση επιστάτη - συντηρητή. Τα μηχανήματα που υπάρχουν στο κτήριο είναι πολύ εξειδικευμένα και απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μόνο από τους καθηγητές.
Επίσης είμαστε σε συνεργασία με τον ΟΣΚ γιατί απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός και για τα εργαστήρια φυσικών και χημικών εξοπλισμών αλλά για τη βιβλιοθήκη για την οποία ευελπιστούμε να μας βοηθήσετε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα.
Επίσης θα ήθελα να σας επισημάνω ότι το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση των βιβλιοθηκών με βιβλία έχει σταματήσει από το 2001. Τελευταία στο γυμνάσιο της Νάουσας παραδόθηκαν γύρω στα 300 βιβλία τα οποία όμως δεν ήταν αναγκαία. Τα περισσότερα ήταν από ένθετα εφημερίδων κάτι το οποίο δεν ικανοποίησε τους καθηγητές.
Στο γυμνάσιο της Παροικιάς που είναι από τα πιο παλιά κτήρια, μέχρι να γίνει το καινούργιο, υπάρχει η αναγκαιότητα δημιουργίας αιθουσών. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πληρώνει για ενοικίαση οικοπέδου το ποσό των 1.500 ευρώ.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση εκπονεί ένα πρόγραμμα που έχει σχέση με το παιδί και το μουσείο. Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο οι μαθητές να γνωρίζουν από κοντά την ιστορία του τόπου τους. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει συνεργασία κα με το υπουργείο Παιδείας, έχουμε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού, θα έρθουν καθηγητές τον Οκτώβριο στην Πάρο και θα ήθελα να μας διευκολύνεται όσο αφορά τις διαδικασίες που θα υπάρξουν για να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα.

Η κ. Πρωτολάτη παίρνοντας για δεύτερη φορά το λόγο και αναφερόμενη στο 2ο δημοτικό της Παροικιάς τόνισε τα εξής:
Πράγματι δεν μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μαθητές κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ. Η Νομαρχία Κυκλάδων έχει εγγράψει πίστωση 1.500 ευρώ, έχουμε βγάλει στη δημοπρασία για εκμίσθωση τριών αιθουσών πλην όμως ο διαγωνισμός απέβει άκαρπος. Έχει επαναληφθεί η δημοπρασία και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Το πρώτο κτήριο το οποίο βρέθηκε θα πρέπει να σας πω ότι ήταν ακατάλληλο διότι ήταν πρώην εστιατόριο, απαιτείτο να γίνουν εσωτερικές διαρρυθμίσεις, το επαρχείο είπε στον ιδιοκτήτη το τι ακριβώς πρέπει να γίνει, εκείνος αρνήθηκε. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η Νομαρχία δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει δαπάνες για να μετασκευαστεί ο χώρος και να γίνει σχολείο.

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Χαράλαμπος Κόκκινος:
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διέθεσε 58 εκατ. ευρώ μέσω του ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου για την περίοδο 2000-2008 και σήμερα το ένα μετά το άλλο παραδίδονται 40 έργα που αφορούν την παιδεία. Τα νησιά μας για πάρα πολλά χρόνια είχαν μείνει πίσω όσο αφορά τις κτηριακές υποδομές. Θέλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδί στα πάρα πολλά αιτήματα τα οποία υπάρχουν και πολλές φορές δεν υπάρχουν και μελέτες για να υποστηρίξουν αυτά τα έργα. Εμείς οργανωμένα, μεθοδικά και εμπρόθεσμα ζητήσαμε τις θέσεις και τις απόψεις των φορέων για έργα που θα εντάξουμε και εφόσον είναι ώριμα στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013. Έπειτα από συνεργασία που είχαμε με τον νέο περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης λάβαμε πριν λίγες ημέρες συγκεκριμένα αιτήματα. επικεντρώνομαι στα θέματα της Πάρου.
Για την Πάρο υπάρχει αίτημα από τη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τη Νομαρχία Κυκλάδων για την κατασκευή του 2ου γυμνασίου Παροικιάς. Έγινε αναφορά, έχει ενταχθεί εδώ και 1,5 χρόνο η μελέτη στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα και αναμένουμε την ωρίμανση της μελέτης.
Είμαστε έτοιμοι μόλις έρθει η τελευταία έκθεση εκχώρησης από το υπουργείο Οικονομικών να ανοίξουμε το μέτρο για την παιδεία με αρχικό προγραμματισμό 30 εκατ. ευρώ από τα 80 εκατ. που έχουμε στη διάθεσή μας.
Επομένως όποια ώριμη πρόταση υπάρχει μπορεί να κατατεθεί και εκφράζοντας και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε στην ένταξη και στη στήριξή της.

Ο Νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας:
Στην Πάρο μπορεί να φαίνονται πολλά τα αιτήματα αλλά το νησί γνωρίζει μια μεγάλη αύξηση πληθυσμού. Εγώ στο αίτημα που έχει βάλει το Επαρχιακό συμβούλιο της Πάρου είμαι διατεθειμένος να ανταποκριθώ. Για τα νηπιαγωγεία προτείναμε να γίνουν δυο στην Πάρο ένα στη Μάρπησσα και ένα στην Αγκαιριά. Για το νηπιαγωγείο της Παροικιάς είμαστε αποφασισμένοι να το επισκευάσουμε με χρήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η πρόεδρος της Κοινότητας Αντιπάρου Βαρβάρα Φαρούπου - Μανέτα:
Στο νησί της Αντιπάρου έχουμε τα προβλήματά μας που αφορούν το μοναδικό συγκρότημα που στεγάζει το νηπιαγωγείο, το δημοτικό το γυμνάσιο και την πρώτη λυκειακή τάξη. Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι η παλαιότητα και η έλλειψη αιθουσών κυρίως για το γυμνάσιο. Δικαιολογημένα όλοι όσοι έχουν παιδιά ανησυχούν για την εικόνα αυτή. Ενώ σε όλη την Ελλάδα κυριαρχεί το ζήτημα σύγχρονη σχολική μονάδα στον τομέα αυτό η Αντίπαρος έχει μείνει πίσω. Το 2004 είχαμε την ευκαιρία να εντάξουμε για το νησί μας τη δημιουργία μεγάλης σύγχρονης σχολικής μονάδας για να στεγάσουμε το γυμνάσιο με το λύκειο δημιουργώντας δυο ακόμα λυκειακές τάξεις. Τορπιλίστηκε σε επαρχιακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αντίπαρο. Την πρώτη λυκειακή τάξη δημιουργήσαμε το 2003 εκμεταλλευόμενοι το προεδρικό διάταγμα του ’98. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι όταν θα είμαστε έτοιμοι επιβάλλεται να προχωρήσουμε στη δημιουργία δεύτερης και τρίτης λυκειακής τάξης διότι η γνώση στην εποχή μας αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για τα παιδιά και η φοίτηση στο λύκειο είναι πλέον δεδομένη. Η μεταφορά των μαθητών από την Αντίπαρο στην Πάρο και αντίστροφα δημιουργεί πολλά προβλήματα. Χαμένες ώρες κατά τη μεταφορά απουσίες λόγω απαγορευτικών το χειμώνα πρόσθετα έξοδα. Σήμερα όμως είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος στην Αντίπαρο που θα στεγάσει το γυμνάσιο που στερείται αιθουσών. Το γυμνάσιο που λόγω παλαιότητας χρόνο με το χρόνο γίνεται επικίνδυνο.
Πρότασή μου κ. υπουργέ και πρόταση της Αντιπάρου είναι η κατασκευή ενός σχολικού συγκροτήματος στο νησί μας που θα στεγάσει το γυμνάσιο και το λύκειο στη μεγάλη κοινοτική έκταση που είναι κατάλληλη για την περίπτωση και βρίσκεται δίπλα στους υφιστάμενους αθλητικούς χώρους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου ζητάμε τη δική σας συνδρομή κ. υπουργέ και του Γ.Γ. της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Ο Κώστας Μπιζάς δημοτικός σύμβουλος:
Είναι γεγονός ότι το ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ που πριν λίγο εγκαινιάσατε κράτησε όπως ανέφερε και η κ. Έπαρχος μια ολόκληρη δεκαετία. Από την προ προηγούμενη δημοτική αρχή που παραχώρησε το χώρο, τις ενέργειες που έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ένταξη του έργου από τον κ. Περιφερειάρχη. Το σχολείο της Νάουσας χρειάστηκε περίπου οκτώ χρόνια για να ολοκληρωθεί. Θέλω να σας ενημερώσω πως το ΕΠΑΛ ήταν μια αναγκαιότητα εδώ και 20 χρόνια. Τουλάχιστον για 15 χρόνια υπήρχε αρθογραφία στον Παριανό τύπο. Άρα δεν πρέπει να κινηθούμε με τους ίδιους ρυθμούς που έχουμε κινηθεί έως τώρα. Αν τώρα σημειώνουμε και εντοπίζουμε 2-3 κτηριακές ανάγκες και πάμε με την ίδια διαδικασία σε 15-20 χρόνια είναι αργά.
Το 2ο γυμνάσιο Παροικιάς σε ένα ιδιωτικό χώρο με δαπάνες του δήμου και κατόπιν από τη Νομαρχία έχουμε τρεις λυόμενες προκάτ αίθουσες. Είναι επιτακτική ανάγκη να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή νέου ή αλλιώς δεύτερου γυμνασίου.
Όσο αφορά το γυμνάσιο υπάρχει ένας νόμος. Ο 250 που αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει σχολικό κτήριο σε όμορο οικόπεδο με νεκροταφείο. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν για μια έκταση που ο Δήμος έδωσε στη Νομαρχία να εξετάσετε και να απαντήσετε άμεσα εάν μπορεί εκεί να γίνει γυμνάσιο. Αλλιώς μην χάνουμε χρόνο. Εφόσον η απάντηση είναι αρνητική θα ήθελα να σημειώσετε το θέμα του Αγροκηπίου που υπάρχει στο Δήμο Πάρου.
Το 2003 στο 2ο δημοτικό Παροικιάς τοποθετήθηκαν τρεις προκάτ αίθουσες με πολλές τυμπανοκρουσίες από τον προηγούμενο δήμαρχο. Χθες οι γονείς μάζεψαν 79 υπογραφές τις κατέθεσαν στον διευθυντή και αρνούνται να αφήσουν τα παιδιά τους να μπουν στις αίθουσες που μυρίζουν και θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Δεν μας τιμάει σαν χώρα που λέμε αλλάζουμε σελίδα να κάνουν τα παιδιά μας σε τέτοιες αίθουσες μάθημα. Το σχέδιο πόλης της Παροικιάς έχει πρόβλημα εδώ και 15 χρόνια τουλάχιστον. Πρέπει να συνεργαστείτε με τα αρμόδια υπουργεία να δοθεί μια λύση, μια κατά παρέκκλιση, ούτως ώστε τα παιδιά μας να μην κάνουν μάθημα σε αυτές τις τρώγλες. Σας το λέω σαν γονέας.
Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστείτε με τις τοπικές αρμόδιες αρχές του νησιού μας και να βρείτε λύση. Αυτή νομίζω είναι η ευθύνη σας.
Κύριε υπουργέ καλά είναι τα ευχολόγια, τα παλαμάκια, όμως η πολιτική κρίνεται στην καθημερινότητα και αυτή δυστυχώς είναι πολύ σκληρή για όλους. Ευελπιστώ ότι θα δώσετε εντολές στους αρμόδιους του υπουργείου σας για να επιλύσουν τα παραπάνω προβλήματα. Δεν είναι παράκληση αλλά απαίτησή μας. Ευχαριστώ.

Ο Τάσος Τριαντάφυλλος, πρόεδρος του Σ.Γ.κ.Κ του 2ου δημοτικού Παροικιάς, εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής όλων των Δ.Σ. των συλλόγων της Πάρου:
Κύριε υπουργέ το έργο που εγκαινιάσατε σήμερα είναι μεγάλο, όμως τα στεγαστικά προβλήματα στο νησί μας παραμένουν πολλά και άλυτα. Το Μάρτιο του 2008 όλα τα Δ.Σ. της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού μας συγκεντρωθήκαμε καταγράψαμε παρουσιάσαμε και προωθήσαμε στους αρμόδιους φορείς όλα τα κτηριακά προβλήματα στα σχολικά συγκροτήματα της Πάρου. Δυστυχώς δεν ίδρωσε τα αυτί κανενός. Δεν ενημερωθήκαμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση εάν έχει γίνει κάτι. Αν έχουν δρομολογήσει κάποια πράγματα.
Στο 2ο δημοτικό σχολείο Παροικιάς για 6ο συνεχόμενο χρόνο στεγάζονται τα παιδιά μας σε επικίνδυνες ακατάλληλες και ανθυγιεινές προκάτ αίθουσες. Όλοι αυτοί οι γονείς που βλέπετε πίσω μου είναι οι γονείς των παιδιών αυτών και είναι σήμερα εδώ για να εκφράσουν την πικρία και την αγανάκτησή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάρο της ανάπτυξης και της προόδου το έτος 2008. Δεν πέρασε απαρατήρητο από κανέναν μας χθες κατά τη διάρκεια του αγιασμού πως δεν παραβρέθηκε κανένας. Εκτός από το πρόβλημα του 2ου δημοτικού που θεωρούμε πως πρέπει να λυθεί άμεσα, λόγω του αυξανόμενου μαθητικού πληθυσμού στο νησί και με μεγάλη ικανοποίηση το ακούσαμε αυτό από τον κ. Δήμαρχο ζητάμε από εσάς ένα σχολείο πρωτοβάθμιας και ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Παροικιά.
Όσον αφορά για τη μίσθωση ακινήτου για το 2ο δημοτικό. Αυτό έγινε το καλοκαίρι, υπήρξε ένας ο ενδιαφερόμενος. Νομίζουμε σαν γονείς ότι όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλα σχολεία της Πάρου είναι μικρή η δαπάνη στο κτήριο αυτό για να τοποθετηθούν τα παιδιά μας προσωρινά ούτως ώστε να φύγει αυτό το αίσχος που λέγεται προκάτ αίθουσες. Ήταν ένας ο μειοδότης, δεν είχαμε ενημέρωση από το Επαρχείο, δεν γνωρίζω τι ακριβώς έγινε. Με ημερομηνία 9 Σεπτεμβρίου βγαίνει καινούργιος διαγωνισμός.
Ο κ. Τριαντάφυλλος παρέδωσε το υπόμνημα με την καταγραφή των προβλημάτων στα σχολικά κτήρια της Πάρου στον κ. Στυλιανίδη.

Στην τοποθέτηση του κ. Τριαντάφυλλου απάντησε ο Δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης:
«Κύριε πρόεδρε είναι άδικο να εκμηδενίζετε τα πάντα. Ο δήμος της Πάρου πρόσφατα έδωσε 10.000 ευρώ μόνο για συντήρηση του 2ου δημοτικού. Καλό είναι να τα λέμε όλα και να μην λέμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ακούει τίποτα».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αντώνης Αρκάς:
Ασφαλώς και είστε υπερήφανος και δίκαια που εγκαινιάσατε ένα ακόμα σχολείο. φαντάζομαι όμως ότι δεν είστε καθόλου υπερήφανος για το ότι αυτό το σχολείο έκανε 10 χρόνια για να φτιαχτεί. Και έχω την εντύπωση ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι αυτού του χρόνου οφείλεται στην επάρατη γραφειοκρατία που όλοι μας θέλουμε να πολεμήσουμε. Το ερώτημά μου είναι αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα γιατί όντως φοβούμαι ότι τα νηπιαγωγεία που αιτούνται σήμερα μάλλον θα πρέπει οι γονείς να καθυστερήσουνε τις συλλήψεις γιατί δεν θα προλάβουν ποτέ τα παιδιά τους να πάνε. Είναι αδιανόητο να συζητούμε και να λέμε ότι ένα δημόσιο έργο θέλει 10 χρόνια για να γίνει».

Ο Νίκος Μαρινάκης προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:
Ακούγοντας το πρόβλημα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και επειδή το έζησα και εγώ σαν πατέρας. Κύριε υπουργέ θα κάνω μια πρόταση. Θα έλεγα ότι ο καλύτερος φυσικός χώρος για να υπαχθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, χωρίς να προσβάλω κανένα δήμο, ούτε το δήμο της Πάρου είναι να υπαχθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Να διορισθούν χιλιάδες νηπιαγωγίνες που είναι στην αναμονή και να λυθεί ριζικά και οριστικά το πρόβλημα.

Ο Σωτήρης Καστρουνής μέλος του Συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Παροικιάς:
Εδώ και δυο χρόνια το επαρχείο Πάρου προσπαθεί παρακάμπτοντας κάθε νομιμότητα και λογική να χτίσει σχολείο (σ.σ. γυμνάσιο) σε οικόπεδο επικίνδυνα ακατάλληλο.
1ο. Είναι πολύ μικρός χώρος. Σχεδόν τέσσερα στρέμματα από τα όπια το 1,5 είναι αρχαιολογικός χώρος, απομένουν 2,5 στρέμματα για κτήρια, αύλειους χώρους και χώρους άθλησης. Δεν χωράνε!
2ο. Και το σημαντικότερο. Ο χώρος είναι όμορος με το νεκροταφείο κάτι που και υγειονομικά τον καθιστά επικίνδυνα ακατάλληλο. Ο νόμος προβλέπει 250 μέτρα μακριά από νεκροταφείο για νέο κτίσμα. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την δημόσια υγειά και μάλιστα αν πρόκειται για την υγεία των παιδιών μας.

Στην τοποθέτηση του Σωτήρη Καστρουνή απάντησε ο Δήμαρχος:
Για να ξέρουμε τι λέμε ο Δήμος και το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει το οικόπεδο που είναι δίπλα στο νεκροταφείο γιατί είναι το μοναδικό που διαθέτει. Για το Αγροκήπιο που ειπώθηκε δεν είναι ιδιοκτησίας του Δήμου. Ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας και ακόμα δεν έχει παραχωρηθεί στο Δήμο. Να μην μιλάμε για οικόπεδα που δεν μας έχουν παραχωρηθεί ακόμα. Ο Δήμος εκφράζει τη διάθεση να παραχωρήσει το μοναδικό οικόπεδο που έχει.

Ο υπουργός κ. Στυλιανίδης
Κλείνοντας ο κ. Στυλιανίδης απάντησε στα θέματα που του τέθηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.
Για τα 13 νηπιαγωγεία στις Κυκλάδες
«Έχουμε προγραμματίσει για το νομό Κυκλάδων και έχουμε διασφαλίσει πιστώσεις 4.550.000 ευρώ για τη δημιουργία 13 νηπιαγωγείων. Το που θα τοποθετηθεί το κάθε ένα από αυτά όμως δεν είναι δική μας ευθύνη και αρμοδιότητα να το αποφασίσουμε. Θα πρέπει να γίνει διαβούλευση της Νομαρχίας με τους Δήμους. Εάν τα κενά δεν καλυφθούν εμείς είμαστε διατεθειμένοι να προσθέσουμε ένα ή και δυο νηπιαγωγεία. Οι προτεραιότητες και η χωροθέτηση θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και να μας υποδείξουν «καθαρά» οικόπεδα έτοιμα άρτια και οικοδομήσιμα. Την επόμενη ώρα ο ΟΣΚ θα έρθει και θα χρηματοδοτήσει το έργο και σε απευθείας δημοπράτηση για να υλοποιηθεί».
Για τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης στο Λύκειο Παροικιάς:
«Είναι σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης στο ημερήσιο Ενιαίο Λύκειο Παροικιάς. Θα τρέξει η χρηματοδότηση και θα ολοκληρωθεί αυτό το έργο».
Για το 2ο δημοτικό της Παροικιάς:
«Στο δεύτερο δημοτικό Παροικιάς που ανησυχούν και οι γονείς. Το θέμα της καθαρότητας, της καταλληλότητας του οικοπέδου θα πρέπει να λυθεί εδώ, σε επίπεδο τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Δεν έχουμε εμείς αρμοδιότητα να το κάνουμε. Εμείς, και το δεσμευόμαστε εδώ ενώπιόν σας, έχουμε τη δυνατότητα αύριο να χρηματοδοτήσουμε με προγραμματική συμφωνία τη Νομαρχία για να κατασκευάσει κανονικές αίθουσες. Τον χώρο δεν μπορούμε να τον αγοράσουμε εμείς. Είναι μια αρχή που τηρείται σε όλη την Ελλάδα. Έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό ο ΟΣΚ για να καλύψει το πρόγραμμά του, την κατασκευή κτηρίων.
Καθαρίστε αυτό το θέμα μεταξύ σας. Δώστε μας οικόπεδο ακέραιο και τακτοποιημένο και αύριο θα σας δώσουμε τα χρήματα για την κατασκευή σχολικού κτηρίου».
Για το 2ο γυμνάσιο της Παροικιάς
«Στο 2ο γυμνάσιο Παροικιάς έχουμε δυο δυνατότητες. Η μια με προγραμματική συμφωνία για χρηματοδότηση απ’ ευθείας από το υπουργείο Παιδείας για ένα σχολείο στην Παροικιά και ένα σχολείο στην Αντίπαρο. Το ένα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ προφανώς το γυμνάσιο της Παροικιάς και το άλλο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με απ’ ευθείας προγραμματική συμφωνία από εμάς σε οικόπεδο που εσείς θα μας υποδείξετε.
Η ευθύνη η δική μας είναι να δώσουμε τα λεφτά. Για αυτά τα δυο έργα τα λεφτά τα δίνουμε».
Για το οικόπεδο δίπλα στο νεκροταφείο:
«Ο νόμος όπως είναι διατυπωμένος μιλάει για 250 μέτρα. Αν η τοπική κοινωνία υποδείξει ότι υπάρχει αξεπέραστο πρόβλημα και υποδείξει το συγκεκριμένο χώρο δεν θα διαφωνήσουμε. Εσείς θα μας πείτε τι θεωρείτε κατάλληλο. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να βρει το οικόπεδο, να το τακτοποιήσει και να μας πει εδώ το θέλω. Περιμένουμε από εσάς καθαρή πρόταση και εμείς θα προχωρήσουμε άμεσα.
Αν χρειάζεστε διαμεσολάβηση του υπουργείου Παιδείας προς άλλο υπουργείο για την παραχώρηση γης και εκεί να βοηθήσουμε. Να γνωρίζετε όμως ότι δεν υπογράφουμε εμείς.
Έχουμε ετοιμότητα και τη χρηματοδοτική δυνατότητα να προβούμε σε κατασκευή πρόσθετων καινούργιων αιθουσών».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τώρα συγγνώμη κύριε Κώστα και βλέποντας το κείμενο καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλος κόπος, τουλάχιστον για να απομαγνητοφωνηθεί αλλά, ποιος θα καθήσει να το διαβάσει ολόκληρο. Ούτε εγώ που είμαι "ψώνιο" με την πολιτική δεν άντεξα να καθήσω να το διαβάσω όλο.

Ανώνυμος είπε...

Η απομαγνητοφώνηση έγινε και για όσους διατηρούν αρχείο. Ίσως κάποια στιγμή τους χρειασθεί. Το κτηριακό πρόβλημα των σχολείων της Πάρου είναι εκρηκτικό και είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε όλοι τι ειπώθηκε επακριβώς.
Παριανός Τύπος