Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Καταργούνται τα Λιμενικά Ταμεία;


Ερμούπολη 29 Απριλίου 2009


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή διαμαρτυρίας για τις θέσεις του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, περί κατάργησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, απέστειλε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εμπορικής Ναυτιλίας, τους βουλευτές των Κυκλάδων, τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και τους ΟΤΑ του Νομού, ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Κυκλάδων κ. Γιάννης Δεκαβάλλας.
Στην επιστολή του ο κ. Δεκαβάλλας, αναφέρει ότι για μία ακόμη φορά πληροφορήθηκε μέσω του έντυπου Τύπου, τις θέσεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, περί ενοποίησης των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και την μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες.
Επισημαίνει ότι η ηγεσία του ως άνω Υπουργείου, ως επιχειρήματα για την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, αναφέρει ότι «υφίσταται σοβαρό θεσμικό πρόβλημα, όσον αφορά τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας, λόγω έλλειψης πείρας και αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης ότι δεν ενδιαφέρονται βασικά για το λιμάνι, αλλά ενδιαφέρονται για να εξασφαλίσουν πόρους για τους δήμους. Επίσης προσπαθώντας να αιτιολογήσουν την κατάργηση των Δ.Λ.Τ., προβαίνουν τουλάχιστον σε απρεπείς χαρακτηρισμούς τόσο για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και για τους αιρετούς που υπηρετούν σε αυτόν.
Οι νησιώτες μας, γνωρίζουν πολύ καλά το συγκεντρωτικό καθεστώς με το οποίο λειτουργούσαν πριν από μερικά χρόνια τα Λιμενικά Ταμεία, με άτομα διορισμένα κύρια από την κεντρική διοίκηση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση», συνεχίζει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, «μετά από πολύχρονους αγώνες πέτυχε το αυτονόητο. Να μπορεί να διαχειρίζεται τα λιμάνια της, με αιρετές διοικήσεις και με συνεχή έλεγχο του έργου τους από τις τοπικές κοινωνίες. Στην επίτευξη του στόχου της συμπαραστάτη είχε το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ αντίθετα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μέσα από τον ασφυκτικό έλεγχο που προβλέπει ακόμη και σήμερα η κείμενη νομοθεσία, αποτέλεσε πολλές φορές τροχοπέδη στην ανάπτυξη των Λιμενικών Ταμείων.
Στόχος του συγκεκριμένου Υπουργείου ήταν και είναι η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των λιμανιών. Μία πολιτική που βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία τόσο των αιρετών, όσο και των κατοίκων των νησιών μας.
Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να εισπράττουμε σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα που μας αναλογούν και μέσω των πόρων αυτών να φροντίζουμε για την καλύτερη λειτουργία των λιμανιών μας. Αν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θεωρεί ότι κάποια Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία δεν διαχειρίζονται με νόμιμο τρόπο τους οικονομικούς πόρους που τους αναλογούν, την καλούμε να τα καταγγείλει και όχι ανώνυμα να επιχειρηματολογεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργεί παράτυπα προς όφελος των δήμων, τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.
Έκπληξη επίσης μας προκάλεσε το γεγονός, ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Υπουργού, έχει ξεκινήσει διάλογος με την ΚΕΔΚΕ για την ανατροπή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Αν αυτός ο διάλογος έχει ξεκινήσει γίνεται ερήμην των τοπικών κοινωνιών, των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, και προσβάλλει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι δεν ζητείται η άποψη και η θέση των Ο.Τ.Α.».
Και καταλήγει: «Εμείς ως Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων, θα αντιδράσουμε δυναμικά σε οποιοδήποτε σχέδιο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που θ΄ αφορά την κατάργηση των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και ζητάμε τόσο από το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο και από την ΚΕΔΚΕ, να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να ενδυναμώσουν την λειτουργία των Δ.Λ.Τ. και να ανατρέψουν το σχεδιασμό του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας».

Από το Γραφείο Τύπου
της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: