Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Αγώνας για την αναβάθμιση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη 29/4 με ομόφωνη απόφαση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ), οι Νομαρχίες όλης της χώρας κινητοποιούνται, κλείνοντας όλες τις υπηρεσίες τους και κατεβαίνοντας σε μαζική συγκέντρωση και πορεία στην Αθήνα, προς τα υπουργεία Οικονομίας και Εσωτερικών.
Τα αιτήματα συνοπτικά, είναι οικονομικά και θεσμικά, δηλαδή ότι αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τη λειτουργία του θεσμού.
Αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί, ήδη από το Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση και ουσιαστική συμμετοχή της παράταξης που μας εκπροσωπεί στην ΕΝΑΕ (Ανεξάρτητη Νομαρχία), αποφασίστηκε επιτέλους αυτή η κινητοποίηση.
Λέμε επιτέλους, διότι ουσιαστικά η Ν.Α. από την πρώτη στιγμή της ύπαρξης της, αντί να στηριχτεί, υπονομεύθηκε ακόμα και απο την τότε κυβέρνηση που επι θητείας της θεσμοθετήθηκε (ΠΑΣΟΚ), για να μην μιλήσουμε για το κόμμα της ΝΔ, που είχε δηλώσει ότι θα την καταργήσει.
Από τότε (1994) η Ν.Α. καρκινοβατεί, αναζητώντας ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες, που έμειναν κατά κανόνα, στο γνωμοδοτικό και μόνο επίπεδο. Ο περίφημος Κώδικας της Ν.Α., που θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί-τουλάχιστον τρία χρόνια πριν- βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια των συναρμόδιων υπουργείων, ενώ και η όλη ιστορία της διοκητικής μεταρρύθμισης παραπέμφθηκε στις καλένδες, υποτίθεται λόγω οικονομικής κρίσης. Οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες, ανεπαρκείς όχι μόνο για να βγάλουν σε πέρας μελέτες και έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά και για να εξυπηρετήσουν στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
Ιδιαίτερα στις Κυκλάδες η υποστελέχωση των υπηρεσιών είναι κραυγαλέα, αφού ούτε το 30% περίπου των προβλεπόμενων θέσεων, δεν καλύπτονται. Οι τεχνικές υπηρεσίες δεν επαρκούν, οι γεωπόνοι, κτηνίατροι, επόπτες υγείας κ.α. είναι δυσεύρετοι, ενώ οι πολεοδομίες λειτουργούν αναγκαστικά με ρυθμούς χελώνας. Ταυτόχρονα οι λγοστοί υπάλληλοι που καλούνται σε πολύ αντίξοες συνθήκες να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής ανέχειας που τους επιφυλάσσεται.
Για όλα αυτά κατεβαίνουμε την Τετάρτη σε πανελλαδική κινητοποίηση, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Ζητάμε τη συμπαράσταση των πολιτών, από τους οποίους θέλουμε να αγκαλιάσουν το θεσμό ως δική τους υπόθεση. Ζητάμε η Αυτοδιοίκηση, να γίνει πραγματική τοπική εξουσία, για τον πολίτη, με τον πολίτη. Ζητάμε Τοπική Αυτοδιοίκηση ακηδεμόνευτη, μακριά από τον ασφυκτικό κλοιό της κρατικής εξουσίας.

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΝΑΓΚΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ!

28/4/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: