Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Διπλή γιορτή για την Αντίπαρο στις 7 Μαΐου




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΑΡΟΥ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ 11/05/2009
ΤΗΛ. 2284061570
ΦΑΞ. 2284061218


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διπλή γιορτή για την Αντίπαρο στις 7 Μαΐου. Το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη και τα εγκαίνια των δύο έργων «Αξιοποίηση Σπηλαίου Κοινότητας Αντιπάρου» στο κατάμεστο από κόσμο Σπήλαιο. Με θρησκευτική λαμπρότητα όπως κάθε χρόνο, στολισμένο και όμορφο το μικρό εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη Σπιλιώτη που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου γιόρτασε το παλαιό λαϊκό πανηγύρι με τον παραδοσιακό τρόπο.
Μετά την ακολουθία του Εσπερινού ακολούθησε η τελετή των Εγκαινίων των έργων που συνέβαλαν στην Αξιοποίηση του Σπηλαίου της Κοινότητας Αντιπάρου, και εγκαινίασε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πάρου-Νάξού και Αντιπάρου.
Στην ομιλία του ο Γ.Γ. Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου που εγκαινιάσαμε και ότι έχουμε και άλλα να εγκαινιάσουμε για την Αντίπαρο. Θα προσφέρει κάθε δυνατή στήριξη για την ταχύτερη ολοκλήρωση των έργων και προσπαθειών, που θα αναβαθμίσουν το νησί. Τα έργα αφορούν την ανάπλαση παραλίας, δεξαμενή νερού, βελτίωση των οδών (ασφαλτόστρωση), την μονάδα αφαλάτωσης, την αποχέτευση και άλλα.
Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης: ο Πολιτευτής κ. Σταμάτης Μαύρος, ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, η Έπαρχος Πάρου-Αντιπάρου κ. Γρηγορία .Πρωτολάτη, ο Λιμενάρχης Πάρου κ. Γκουντρομηχάλης, ο Λιμενοσταθμάρχης Αντιπάρου κ. Χερίδης, τα μέλη Λιμενικού Ταμείου Πάρου-Αντιπάρου κ. Κ.Κοτσώνης και Α.Σκιαδάς, ο Πρόεδρος τοπικής Ν.Δ. κ. Μαλινδρέτος, ο Αστυνομικός Σταθμός Αντιπάρου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Χ.Μπαφίτης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Σίφνου κ. Ν.Βενάκης, ο κ. Γ.Λαζαρόπουλος μέλος ΠΕΔΜΕΔΕ, ο τέως Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Λιανόπουλος, ο προϊστάμενος Α’ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Μαρινάκης, ο προϊστάμενος Β’ βάθμιας εκπαίδευσης κ. Βαριάς, οι καθηγητές του Γυμνασίου Κυρήνειας Κύπρου και Αντιπάρου, και οι εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε. της Πάρου.
Η Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Φαρούπου Μανέτα Βαρβάρα έκανε αναφορά στην ιστορία του σπηλαίου, που είναι ένα από τα ωραιότερα σπήλαια του κόσμου. Το σπάνιο αυτό κόσμημα της Αντιπάρου που συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού είναι το Αρχαιότερο γνωστό σπήλαιο της Ελλάδας με αναφορές από το Λυρικό Ποιητή Αρχίλοχο που έζησε τον 7ο π.χ. αιώνα. Χαράγματα και επιγραφές στους σταλακτίτες και σταλαγμίτες φωτίζουν το ιστορικό παρελθόν του σπηλαίου.
Η κάθοδος τότε ήταν άγρια και επικίνδυνη αφού γινόταν με πολύ πρωτόγονα μέσα (σχοινιά, ανεμόσκαλες, δαδιά, κεριά κτλ), αλλά το θέαμα ήταν μοναδικό.
Στον αιώνα μας, στις μέρες μας, το Ιστορικό Σπήλαιο χρειάστηκε παρεμβάσεις, που ήταν απαραίτητες για την λειτουργία του, οι οποίες υλοποιήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νοτίου Αιγαίου. Με το πρώτο έργο πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στον εξωτερικό χώρο με την κατασκευή λειτουργικού κτηρίου, περίφραξης, εισόδου, και πάρκινγκ.
Στο δεύτερο έργο, πραγματοποιήσαμε εργασίες κυρίως για την ασφαλή κάθοδο και άνοδο των επισκεπτών, με αξιοποίηση της εισόδου της σπηλιάς, νέα φαρδιά μαρμάρινα σκαλοπάτια με πλατύσκαλο και κουπαστή ασφαλείας, και το σπουδαιότερο, κατάλληλος φωτισμός για την προστασία του σπηλαίου και άλλες εργασίες.
Έτσι σήμερα οι επισκέπτες κατεβαίνουν σε βάθος 100 μέτρων άνετα, για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό θέαμα του ιστορικού σπηλαίου σταλακτιτών της Αντιπάρου.
Ο Προϋπολογισμός του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα, συνχρηματοδοτήθηκε κατά 85% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 15% από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου και είναι 986.630,00€.
Ακολούθησε η απονομή αναμνηστικών των Εγκαινίων στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Καλλίνικο, στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και στον κ. Σ.Λεμονιάτη Διευθυντή του Γυμνάσιου Κοινότητας Λειβαδίας Κύπρου που ήρθε στο νησί μας σε ανταπόδοση της πραγματοποιηθείσας αδελφοποίησης στην Κύπρο με το Γυμνάσιο Αντιπάρου που καλωσόρισε η Πρόεδρος και τους γνώρισε ότι η Κοινότητα, στο βαθμό που της αναλογεί, οι κάτοικοι και το σχολείο μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να είναι το πέρασμά τους από την Αντίπαρο δημιουργικό και ευχάριστο. Την 35μελή αποστολή των Κυπρίων υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ο Κοινοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος και η καθηγήτρια του Γυμνασίου κ. Ρασιώτη.
Το Κοινοτικό Λεωφορείο θα ξεναγήσει τους Κύπριους και τους μαθητές της Αντιπάρου στα αξιοθέατα της Πάρου και Αντιπάρου ενώ την ημέρα αδελφοποίησης 9-5-09 η Κοινότητα θα παραθέσει γεύμα για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: