Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Η ΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας επισκέφτηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου η Βουλευτής κα Άρια Μανούσου – Μπινοπούλου, ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, προκειμένου να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την πτώση του «Σιδηρούν Παραπετάσματος», στα σύνορα Ουγγαρίας-Αυστρίας.
Οκτώ ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών συμμετείχαν στην ειδική τελετή, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Ουγγαρίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Ελβετίας, της Σλοβακίας, τέως και νυν πρωθυπουργοί χωρών, προηγούμενοι Καγκελάριοι, καθώς και μια αντιπροσωπεία 20 διαπιστευμένων εκπροσώπων κρατών.
Η τελετή, έλαβε χώρα ακριβώς είκοσι χρόνια μετά τη συμβολική κοπή των συρματοπλεγμάτων του παραπετάσματος από τον Ούγγρο υπουργό Εξωτερικών και τον Αυστριακό ομόλογό του, στις 27 Ιουνίου 1989, στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα. Η κίνηση αυτή, που ήταν και τυπικά η πρώτη ενέργεια που σημειώθηκε, επιτάχυνε τη πτώση του Τείχους του Βερολίνου και του σοβιετικού μπλοκ, προκαλώντας την έξοδο δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, κυρίως Ανατολικογερμανών.
Η κυρία Μανούσου, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ήταν η μόνη εκπρόσωπος της Ελλάδας για τον εορτασμό της 20ετούς επετείου. Δήλωσε πως ήταν πολύ μεγάλη τιμή το γεγονός ότι παρευρέθηκε σε μία τόσο ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και πως «μόνο όταν μπαίνεις στη ψυχολογία των ανθρώπων οι οποίοι έζησαν αυτά τα γεγονότα και τις καταστάσεις, μπορείς να καταλάβεις το νόημα που έχει η επέτειος της πτώσης» σημειώνει η κα. Βουλευτής.
Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων, της δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς από τους επισήμους, όπως ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας κ. László Sólyom, ο πρωθυπουργός κ. Gordon Bajnai και η Πρόεδρος του Ουγγρικού Κοινοβουλίου Katalin Szili. Επίσης, συνάντησε τον πρώην Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας κ. Miklos Nemeth, που επί της πρωθυπουργίας του ξεκίνησε η πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος καθώς και τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας κ. Wolfgang Schüssel.
Η κυρία Μανούσου, συναντήθηκε και συνομίλησε με εκπροσώπους της ομογένειας στη χώρα, που αριθμεί περί τα 5000 άτομα, καθώς και με το δήμαρχο του χωριού «Νίκος Μπελογιάννης», τόσο για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουγγαρία όσο και για τους έλληνες που ζούνε εκεί.
Σε σχόλιο για την επετειακή αυτή συνάντηση, η κυρία Μανούσου, τονίζει ότι: «Η πτώση του Σιδηρούν Παραπετάσματος πέραν των πολιτικών και ιδεολογικών αλλαγών που επέφερε, έχει και πολλούς διαχρονικούς πανανθρώπινους συμβολισμούς και αξίες. Η ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, είναι μερικές μόνο αξίες, οι οποίες δυστυχώς ακόμη και σήμερα δε θεωρούνται παντού δεδομένες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: