Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ (Π.Ε.Σ.Ε.Α)
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 73 ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ
185 36 ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΤΗΛ. ΚΑΙ FAX 210-4185069 ΚΙΝ. 6977562981
Email: pe.sea@hotmail.com
http://pesea-omospondia.blogspot.com
ΗΜΕΡ. 20 – 07 -2009



ΠΡΟΣ
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 13 ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
κ. ΚΩΣΤΑ ΚΙΛΤΙΔΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΕΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
κ. ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ
ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Ν.Δ.
κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΖΑΓΟΡΙΤΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ
Μ.Μ.Ε ΑΤΤΙΚΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΜΑΥΡΟ ΔΑΓΚΩΤΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΑΝ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 12/15 – 11 – 2008 επιστολή μας, σας είχαμε ενημερώσει για το σοβαρό πρόβλημα, που προέκυψε για δεκάδες χιλιάδες Ερασιτέχνες Ψαράδες μετά την εφαρμογή του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ της Ε.Ε., ο οποίος καταργεί ΤΟ ΔΙΧΤΥ για τον Ερασιτέχνη Ψαρά.
Μετά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006, Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΚΥΠΡΟΣ , για να προστατέψουν τους ερασιτέχνες τους που αλίευαν με Δίχτυ, με Νομοθετική Ρύθμιση τους ενέταξαν σε ειδική κατηγορία Επαγγελματιών Αλιέων. Στη συνέχεια αν και Ε.Ε. έλαβε γνώση αυτού του γεγονότος, δεν υπήρξε ουδεμία επίπτωση για τις Χώρες αυτές.

Η Ελλάδα ίσως να είναι Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ η οποία την επόμενη ημέρα που υπεγράφη ο Κανονισμός, τον εφάρμοσε μόνο για τους Ερασιτέχνες. Επίσης, ίσως να είναι Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ που για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα λίγων Επαγγελματιών Αλιέων και μάλιστα αυτών που αλιεύουν ΜΕ ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΠΑΡΑΒΙΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ. Για του λόγου το αληθές, σας στέλνουμε δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ (17 – 03- 2009) όπου ο επίτροπος Αλιείας JOE BORG μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟΣ και επιτρέπει κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ, την αλιεία ΜΕ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ σε αποστάσεις μικρότερες από τις ακτές από εκείνες που ορίζονται στον Κανονισμό.
Όπως διαπιστώσατε Κύριε Πρωθυπουργέ, οι Αρμόδιοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Κοντός και Κιλτίδης και « ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ» εξάντλησαν όλη τους την αυστηρότητα εφαρμόζοντας τον Κανονισμό ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ, παρόλο που εάν υπήρχε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και εφάρμοζαν παρόμοια ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ σαν αυτή της Ισπανίας και της Κύπρου θα μπορούσε ΤΟ ΔΙΧΤΥ να μην καταργηθεί και μάλιστα δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα από τη Ε.Ε. αφού δεν υπήρξε και στα άλλα Κράτη.

Εκτός αυτού υπάρχουν και άλλοι ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ της Ε.Ε. που αφορούν τους Επαγγελματίες Ψαράδες οι οποίοι ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η Ελλάδα είναι Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε. η οποία δεν έχει μητρώα Επαγγελματιών Αλιέων.
Διερωτώμεθα, όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαστε με το Υπουργείο, τι Ρόλο παίζει Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ;
Γιατί το μόνο που προσφέρει είναι, οι υπάλληλοί της να ταμπουρώνονται πίσω από τα γραφεία τους και να περιμένουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. χωρίς να παίρνουν καμία πρωτοβουλία και ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ.

Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί και δίκαιοι, σας ενημερώνουμε Κύριε Πρωθυπουργέ, ότι υπάρχει ένας Υπάλληλος της Διεύθυνσης Αλιείας ο οποίος για πρώτη φορά είδε με σοβαρότητα το θέμα μας και αφού ασχολήθηκε αρκετό διάστημα, βάσει των στοιχείων και των επιχειρημάτων μας, συμφώνησε με το αίτημά μας και το θεωρεί δίκαιο. Είναι ο Σύμβουλος του πρώην Υπουργού κ. Κοντού, ιχθυολόγος κ. Απόστολος Καραγιαννάκος. Ο κ. Καραγιαννάκος παραμένει στο Υπουργείο και θα μπορούσε να έχει λύσει το πρόβλημα, αν υπήρχε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και από τους Υπουργούς.

Στην προηγούμενη επιστολή μας, σας είχαμε αναφέρει ότι οι εκάστοτε Υπουργοί γίνονται ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ στους υπαλλήλους των υπουργείων τους.

Σας προσθέτουμε τώρα ότι Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ. Έτσι λοιπόν, ενώ τον Μάιο του 2008 παρουσία 15 ατόμων, ο πρώην Υπουργός κ. Κοντός είχε δώσει εντολή στον σημερινό ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΛΙΕΙΑΣ, σε διάστημα τριών μηνών να έχουν ενταχθεί οι τρεις Ερασιτεχνικές Άδειες σε μία, παρόλο που έχει περάσει ένας χρόνος, η Διεύθυνση Αλιείας ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΕ.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αρχές Μαΐου, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης κ. ΚΩΣΤΑ ΚΙΛΤΙΔΗ. Πιστεύαμε λοιπόν ότι ο νέος Υπουργός θα αντιμετώπιζε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το θέμα. Για το λόγο αυτό, προτού συναντηθούμε μαζί του για να έχει προηγουμένως ενημερωθεί, δώσαμε αντίγραφο της επιστολής που σας είχαμε στείλει, καθώς και αντίγραφο της επιστολής του Υφυπουργού του ΥΕΝ κ. ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. (Ο κ. Καμμένος αναφέρει στην επιστολή του τις επιπτώσεις που έχουν προκύψει μετά την απαγόρευση του διχτιού στην νησιωτική Ελλάδα ως αρμόδιος Υπουργός, και συμφώνησε με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.)

Όταν λοιπόν συναντηθήκαμε με τον κ. ΚΙΛΤΙΔΗ παρουσία του Γενικού Διευθυντή Αλιείας με ισχυρά επιχειρήματα του αναφέραμε ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ στους Ερασιτέχνες Ψαράδες. Ζητήσαμε λοιπόν να εφαρμοστεί παρόμοια Νομοθετική Ρύθμιση όπως εφαρμόστηκε στην Ισπανία και στην Κύπρο μετά την εφαρμογή του Κανονισμού της Ε.Ε.. Ενώ λοιπόν συμφώνησε με όσα αναφέραμε, αντί να δώσει εντολή στον Γενικό Διευθυντή Αλιείας σε διάστημα 3-4 μηνών να υπάρξει παρόμοια Νομοθετική Ρύθμιση όπως των άλλων Κρατών της Ε.Ε ΕΜΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΦΥΓΕΙ, μας ζήτησε να του δώσουμε υπόμνημα γράφοντας αυτά που του αναφέραμε.

Μετά λοιπόν από αυτή ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ του Υπουργού σας, όταν το πληροφορήθηκαν οι Σύλλογοι με τους οποίους συνεργάζεται η Ομοσπονδία μας, 25 Πρόεδροι Συλλόγων οι οποίοι υποστήριζαν την παράταξή σας, αγανακτισμένοι ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΑΣ, εισηγήθηκαν στη Ομοσπονδία μας, ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ με τη ψήφο μας να στείλουμε ένα μήνυμα ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η Ε.Ε. ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙ ΤΟ ΔΙΧΤΥ.

Έτσι λοιπόν η Ομοσπονδία, 20 ημέρες πριν τις εκλογές, με επιστολή της ενημερώνει τους Ερασιτέχνες Ψαράδες ιδιαίτερα ΤΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ οι οποίοι ψαρεύουν με δίχτυ, ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ.

Επειδή ο χρόνος ήταν περιορισμένος από τους 120 Συλλόγους με τους οποίους συνεργάζεται η Ομοσπονδία, μόνο το 1/3 κατέστη δυνατόν να ενημερωθεί. Παρόλα ταύτα Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΗ. Και αυτό φαίνεται καθαρά από το αποτέλεσμα των εκλογών. Γιατί ενώ θα περίμενε κανείς ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ να παρουσιαστεί ισχυρότερο στις ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ-ΟΡΕΙΝΕΣ περιοχές όπου αναπτύσσετε η κυνηγητική δραστηριότητα έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ όπου δραστηριοποιούνται κυρίως οι Ερασιτέχνες Ψαράδες.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αν και αυτή την φορά δεν λάβει σοβαρά υπ’ όψη της η Κυβέρνηση το μήνυμα που έστειλαν οι δεκάδες χιλιάδες Ερασιτέχνες Ψαράδες ώστε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους στις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΘΑ ΣΑΣ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ. Εμείς πλέον, δεν πρόκειται στο μέλλον να ασχοληθούμε ούτε με τον κ. Κιλτίδη ούτε με την Διεύθυνση Αλιείας γιατί το Θέμα το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Και αυτό, γιατί η συμπεριφορά τους δείχνει αν μη τι άλλο ΟΤΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΙ.

Για το λόγο αυτό ζητάμε ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ και στο μέλλον αναλαμβάνετε πλέον εσείς την ευθύνη από τους Υπουργούς σας, τους οποίους, ενώ εσείς τους εμπιστευθήκατε, αυτοί αντί να φανούν ΑΝΤΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΑΣ, ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ.
Ζητάμε λοιπόν από τον κ. Κιλτίδη να κάνει ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΙΕΙΑΣ δίνοντας συγχρόνως εντολή στους υφισταμένους του σε διάστημα 3-4 μηνών να έχουν ικανοποιήσει το αίτημα της Ομοσπονδίας εφαρμόζοντας παρόμοια Νομοθετική Ρύθμιση σαν της Ισπανίας ή της Κύπρου. Εκτός αυτού έχουμε δώσει στο Υπουργείο Σχέδιο Νόμου το οποίο έχει δημοσιευθεί πριν από μερικούς μήνες. Αν ο κ. Κιλτίδης δεν έχει το θάρρος και την Πολιτική Βούληση, και δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα των Πολιτών, τότε ΓΙΑ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ και θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο που γνωρίζει το αντικείμενο όπως π. χ. τον κ. ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ ή τέλος πάντων κάποιο νησιώτη όπως π.χ. η Κυκλαδίτισσα Βουλευτής κ. ΜΑΝΟΥΣΟΥ η οποία γνωρίζει το θέμα και ενδιαφέρθηκε κάνοντας ερώτηση στην Βουλή.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα τοποθετούνται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Υπουργοί από ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ – ΟΡΕΙΝΕΣ περιοχές που είναι λογικό ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ, με αποτέλεσμα να γίνονται κάθε φορά ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας για την ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ που έδειξε ο στενός συνεργάτης σας και Γενικός Γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελευθέριος Ζαγορίτης.
Προσπαθούμε περίπου ένα χρόνο να συναντηθούμε μαζί του για να τον ενημερώσουμε για τα προβλήματά μας και για τα οφέλη που θα προκύψουν αν η Κυβέρνηση ικανοποιούσε τους δεκάδες χιλιάδες Ερασιτέχνες Ψαράδες. Γιατί οι περισσότεροι Ερασιτέχνες Ψαράδες που αλιεύουν με δίχτυ είναι ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΣΥΝΤΗΡΗΤΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ και με την σημερινή οικονομική κρίση που υπάρχει, εκτός από χόμπι προσπαθούν να εξασφαλίσουν 1-2 κιλά ψάρια για την οικογένεια τους. Για το λόγο αυτό, αν η Κυβέρνηση ικανοποιήσει το αίτημά τους, στις επόμενες Εκλογές, φοβούμενοι πως κάποια άλλη Κυβέρνηση θα τους απαγόρευε το δίχτυ, ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΝ ΤΗΝ Ν.Δ. Δυστυχώς ούτε οι Υπουργοί σας ούτε ο Γενικός Γραμματέας δεν γνωρίζουν ποιό θα ήταν το όφελος για την Παράταξή σας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κλείνοντας την επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε βάσει της εικοσιπενταετούς εμπειρίας που έχουμε στις επαφές μας με τα Υπουργεία, τα εξής :
α) Οι περισσότεροι Υπουργοί είναι άσχετοι με το αντικείμενο του Υπουργείου τους και αναθέτουν τα περισσότερα θέματα στις Υπηρεσίες και στους Συμβούλους τους, χωρίς ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ να πάρουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες .
β) Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα προβλήματα των πολιτών , αλλά ούτε και για την ίδια τους την παράταξη. Το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα εξασφαλίσουν στις επόμενες εκλογές ΤΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που βρίσκεται η Ελλάδα πίσω από τις άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες, γιατί ακόμα και στην Ε.Ε. παραμένουμε ΡΑΓΙΑΔΕΣ και φοβόμαστε να υψώσουμε την φωνή μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: