Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Πολιτιστικό διήμερο προς τιμή του Αγ. Ιωάννου στον Πρόδρομο


Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο πολιτιστικός Σύλλογος Προδρόμου «Σκόπας ο Πάριος» οργάνωσε ένα εορταστικό διήμερο προς τιμή του πολιούχου του χωριού μας Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.
Την Τρίτη 23 Ιουνίου μετά τον εσπερινό πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία του Αγ.Σπυρίδωνα όπου παρακολούθησε την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα. Ακολούθησε ψυχαγωγική βραδιά με ρεμπέτικη ορχήστρα ενώ μικροί και μεγάλοι πήδηξαν πάνω από τις φωτιές που στήθηκαν για το κάψιμο των Μάιδων.
Την Τετάρτη 24 Ιουνίου το πρωί, μικροί χορευτές του Συλλόγου συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στη διάρκεια της λιτανείας με παραδοσιακές φορεσιές , με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Πάρου.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας το τμήμα παραδοσιακού χορού του συλλόγου παρουσίασε την παράσταση "βήματα ελληνικά".
Στην έναρξη της παράστασης το τμήμα γυναικών "άνοιξε" τον Κλήδονα και χόρεψε χορούς της Νάξου, έπειτα ακολούθησαν παιδιά προσχολικής ηλικίας που παρουσίασαν παραδοσιακά παιχνίδια, ενώ στη συνέχεια από τη σκηνή πέρασαν και τα υπόλοιπα τμήματα παρουσιάζοντας χορούς από την Πάρο, την Κω, τη Λέρο, την Κέρκυρα ,την Κεφαλονιά, τη Σάμο , τη Μυτιλήνη και την Καππαδοκία.
Στην παράσταση συμμετείχαν 96 χορευτές από τα 7 τμήματα του Συλλόγου .
Ο Σύλλογος ευχαριστεί τους χορευτές του που είναι κάτοικοι του Προδόμου, της Μάρπησσας, των Μαρμάρων, του Άσπρου Χωριού, του Δρυού, των Λευκών και του Κώστου γεγονός που φανερώνει ότι ο χορός ενώνει τους ανθρώπους.
Την επιμέλεια του προγράμματος είχε ο χοροδιδάσκαλος Σπύρου Παναγιώτης , ενώ τους χορευτές συνόδευσαν οι μουσικοί Παναγιώτης Κοτσώνης στο βιολί, Ηλίας Μαυρίκιος στο λαούτο, Μιχάλης Μιχόπουλος στο τραγούδι , Κρητικού Βούλα στο τραγούδι όπου την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως καθώς με μεράκι και όρεξη στηρίζει τις εκδηλώσεις του Συλλόγου .
Την οργάνωση της παράστασης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου Κατερίνα Φραντζή.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου θέλει να ευχαριστήσει, τον Δήμο Πάρου και την Κ.Δ.Ε.Π.Α Πάρου για την Συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων , το Χορευτικό Όμιλο Νάουσας για την παραχώρηση φορεσιών, τα Κ.Τ.Ε.Λ. Πάρου για τη μεταφορά της Φιλαρμονικής , το Δ.Δ. Μάρπησσας για την παραχώρηση της μικροφωνικής, την Κατερίνα Βιτζηλαίου για τη ζωγραφιά της αφίσας, καθώς και τους κατοίκους, γύρω από την Πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα, που βοήθησαν ώστε να υλοποιηθεί η παράσταση.
Στο διήμερο εκδηλώσεων μεταξύ του πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν και μας τίμησαν με την παρουσία τους , ο Δήμαρχος Πάρου κ. Χρήστος Βλαχογιάννης, οι Αντιδήμαρχοι Κάγκανη Άννα και Φράγκουλη Μαρουσώ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρκάς Αντώνης, ο πρόεδρος της Κ.Δ.Ε.Π.Α. Πάρου Λουκής Γεώργιος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ευστράτιος Παυλάκης , Κωβαίος Μάρκος, Καλακώνας Σπύρος, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κάγκανης Γεώργιος, ο πρόεδρος του Δ/Δ Αρχιλόχου Ευστράτιος Χριστόφορος και οι τοπικοί σύμβουλοι Αντιπατριώτης Δημήτριος, Τζανακόπουλος Γεώργιος, Ραγκούσης Ιωάννης, αλλά και οι βουλευτές του Νομού Κυκλάδων κ.κ.
Μανούσου – Μπινοπούλου Αριάδνη και Παναγιώτης Ρήγας.
Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Αλιπράντης Νίκος , Ιδιοκτήτης – Διευθυντής του περιοδικού <ΠΑΡΙΑΝΑ>, και ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Σχολής Μουσικής του Δήμου Πάρου κ. Παυλάκης Σπυρίδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: