Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

"Διαλύονται κατακαλόκαιρο οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων"

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 13/08/2009

Η αναξιόπιστη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δυναμιτίζει για μια ακόμα φορά με την ανευθυνότητά της και τις παραλήψεις της την λειτουργία των υγειονομικών μονάδων των νησιών μας στην καρδιά του καλοκαιριού.
Εγκαίρως στη Βουλή αλλά και με δημόσιες παρεμβάσεις μας είχαμε προειδοποιήσει για το πρόβλημα που πρόκειται να δημιουργηθεί εξαιτίας του πλαφόν που ισχύει στις μηνιαίες αποδοχές των γιατρών.
Είχαμε ισχυριστεί και υποδείξει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι απαιτείται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι γιατροί να αμείβονται για τις εφημερίες που πραγματοποιούν χωρίς να προσκρούουν στο εμπόδιο του μισθολογικού πλαφόν.
Ο κ. Υπουργός ασχολούμενος προφανώς με άλλα ζητήματα μεγαλύτερης επικοινωνιακής σημασίας, παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες, όπως συνήθως κάνει με όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ε.Σ.Υ.
Έτσι στα εκκαθαριστικά σημειώματα των γιατρών του Νοσοκομείου της Σύρου και των μονάδων υγείας που εποπτεύονται από αυτό, για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η αποζημίωσή τους για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν είναι μηδενική!
Για το Νοσοκομείο της Νάξου τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αφού οι γιατροί που εργάζονται σε αυτό δεν έχουν πληρωθεί εφημερίες από τον Απρίλιο.
Επιπλέον, με άλλο έγγραφο ζητείται από τους γιατρούς των μονάδων υγείας να επιστρέψουν άμεσα το ποσόν των 1400 ευρώ που τους είχε χορηγηθεί - παρανόμως κατά το Ελεγκτικό Συνέδριο - ως επίδομα τροφής.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι ενέργειες αυτές δημιουργούν τεράστια αναστάτωση στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων. Οι γιατροί αρκετών Κέντρων Υγείας αποφάσισαν να μην πραγματοποιούν πλέον εφημερίες τις οποίες δεν πληρώνονται και παράλληλα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.
Με απλά λόγια οι υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων θα υπολειτουργούν στηριζόμενες πλέον μόνο στους αγροτικούς γιατρούς.
Η ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι τεράστια και η ανευθυνότητά της εγκληματική.
Στην καρδιά του καλοκαιριού, με χιλιάδες περιστατικά να κατακλύζουν καθημερινά τις μονάδες υγείας των νησιών μας, ο κ. Αβραμόπουλος με την αδιαφορία και τις παλινωδίες του αναγκάζει τους γιατρούς να απέχουν από τα καθήκοντά τους.
Είναι ο ίδιος Υπουργός που εκφράζει την έκπληξή του όταν ακούει ότι οι διακομιδές ασθενών στις Κυκλάδες γίνονται με ψαροκάικα.
Είναι ο ίδιος Υπουργός που θεμελιώνει νέα κτίρια νοσοκομείων στα νησιά την ίδια στιγμή που με την πολιτική του οδηγεί σε διάλυση τις υγειονομικές μονάδες που ήδη λειτουργούν.
Είναι βέβαιο ότι ο κ. Υπουργός θα προσπαθήσει να φορτώσει και το σημερινό αδιέξοδο με τις εφημερίες στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στους γιατρούς. Για μια ακόμα φορά δεν πρόκειται να αναλάβει τις ευθύνες του.
Οι υποσχέσεις του για νομοθετική ρύθμιση και επίλυση του προβλήματος θα επαναληφθούν για να αθετηθούν για μια ακόμα φορά.
Οι γιατροί που κάνουν συνειδητά την δουλειά τους και που η αμοιβή τους είναι αποκλειστικά και μόνο ο μισθός τους - χωρίς τα «μαύρα» χρήματα από τα φακελάκια - δεν έχουν άλλη οδό από την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαίων αιτημάτων τους.
Οι Κυκλαδίτες γνωρίζουμε τον υπεύθυνο αυτής της αθλιότητας.
Είναι η Κυβέρνηση Καραμανλή και η πολιτική της.
Η πολιτική της υποβάθμισης και διάλυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Η πολιτική της υπολειτουργίας των δημόσιων υγειονομικών μονάδων προκειμένου να ενισχυθούν οι ιδιωτικές που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.
Αυτή η πολιτική πρέπει να χτυπηθεί.
Αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να φύγει.
Είναι πλέον επικίνδυνη για τον τόπο.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
Βουλευτής Κυκλάδων - ΠΑΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: